OUDERS KEN UW VERANTWOORDELIJKHEID

Vanaf afgelopen donderdag 27 december is men gestart met de verkoop en het afschieten van uurwerk. Dit mag tot en met 2 januari. Vooral voor kinderen is vuurwerk heel aantrekkelijk. Ouders moeten hun verantwoordelijkheid kennen en ook nemen. Kinderen kennen het gevaar van vuurwerk niet en gooien soms vrolijk brandende vuurpijlen naar dieren, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het dier. Sommige kinderen denken niet daaraan en dus moeten de ouders hun kinderen leren dat dit absoluut niet kan. Dieren lijden in de maand december al genoeg onder alle knallen en flitsen van vuurwerk. Laten wij rekening houden met de dieren en zorgen dat zij zo min mogelijk last ondervinden van vuurwerk. Om ons milieu en de dieren te beschermen, zou het ook goed zijn als de regering het afschieten van vuurwerk beperkt tot één dag. Nu mag er zeven dagen lang vuurwerk afgeschoten worden. Een hele week! Het afsteken van vuurwerk zorgt voor een hoge concentratie van fijnstof in de lucht en dat zorgt voor ernstige luchtvervuiling. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte. Verschillende dierenorganisaties hebben al een verzoek ingediend bij het parlement om de afschietperiode te herzien. Het is nu aan onze volksvertegenwoordigers om te laten zien dat zij hart hebben voor onze dieren en voor onze aarde. Wat het afsteken van vuurwerk betreft, staan wij niet alleen, ook India wordt er tijdens feestdagen voor miljoenen afgestoken. Laten we geen voorbeeld nemen aan India, waar in november tijdens de viering van Divali, zoveel vuurwerk werd afgestoken dat er boven de Indiase hoofdstad New Delhi, een giftige deken van smog hing. De hoge concentratie fijnstof in de lucht was daardoor gestegen tot een niveau dat gevaarlijk voor de gezondheid is. Willen wij dit ook voor Suriname?