KERSTCADEAU?

Veel ambtenaren hadden zich al verheugd op een goed gevulde portemonnee voor de komende feestdagen. Een beter kerstcadeau konden zij niet wensen van de regering. De ambtenaren zullen in december vier maanden betaling (twk) krijgen van het verhoogde salaris. De salarissen zijn in september verhoogd, maar werken terug tot januari 2017. Het bedrag zou neerkomen op een maand salaris. Wie zou niet blij zijn om tweemaal het salaris in de maand december te ontvangen. Het is immers de maand waarin er veel uitgaven worden gedaan. De ambtenaren maakten dan ook een klein vreugdesprongetje toen de minister van Financiƫn dit bekendmaakte in de media. De ambtenaren staken op sociale media hun blijdschap niet onder stoelen of banken. Zij wisten toen nog niet dat het niet een groot, maar een heel klein cadeautje zou zijn. De ambtenaren waren zeer teleurgesteld toen zij hun loonslip ontvingen en zagen wat de overheid allemaal inhield aan belasting. Wie boven de SRD 3000 ontvangt, moet 38 procent loonbelasting betalen. Daarnaast wordt 10 procent pensioenpremie, 4 procent ziektekostenverzekering (SZF) en 4 procent AOV ingehouden. De ambtenaren hebben massaal hun ontevredenheid geuit op sociale media. Klagen, beschuldigen; het maakt allemaal niets uit, de overheid heeft in dezen slechts de wet gevolgd. Door de loonsverhoging zijn de ambtenaren in een andere belastingschijf terechtgekomen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting er betaald moet worden. De meeste ambtenaren hebben hier niet aan gedacht en hadden zich al rijk gerekend. Wat zich nu heeft voorgedaan, is misschien een wake-up call, niet alleen voor de overheid, maar ook voor vakbonden om de leden goed te informeren over de gang van zaken, zodat zij zich niet blindstaren op het brutobedrag, maar een realistisch idee hebben van wat zij uiteindelijk netto overhouden.