Huisartsen eisen resultaten uit bespreking Elias

De sectie Huisartsen van de Vereniging van Me-dici in Suriname (VMS), heeft vandaag een be-spreking met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. Kort voor het onderhoud gaf sectievoorzitter Ricardo Markiet, aan journalisten te kennen, dat de VMS resultaat wenst in drie zaken. Het gaat om de tarieven van de huisartsen, automatiseren van het huisartsensysteem en ordening van de eerstelijnszorg.
Onder ordening wordt verstaan het vergunningenbeleid, de vestiging en nascholing. Indien resultaat uitblijft, zullen de huisartsen zich beraden. Leden van de sectie Huisartsen, allemaal gestoken in een witte jas, steunden Markiet.
De leden lieten op die manier zien dat het bestuur er niet alleen voor staat, maar de volle ondersteuning heeft van de leden. Makiet gaf aan dat er een onhoudbare situatie heerst bij de huisartsen. De situatie is volgens hem nijpend, vanwege de derving van inkomsten, wat nu al vier jaar duurt. “Sinds de devaluatie is er geen enkele aanpassing geweest van onze tarieven”, stelt Markiet. Hij gaf aan dat de huisartsen tot de eerstelijnszorg behoren, waarbij er rekening ge-houden dient te worden dat het om een bedrijf gaat. Van het geld dat binnenkomt, is volgens hem slechts een klein deel bestemd voor de arts. Het grootste deel gaat naar de dagelijkse bedrijfsvoering.
“U begrijpt dat de inkomsten niet zijn gestegen, maar de uitgaven in de afgelopen ja-ren wel”, aldus Markiet.
Hij merkt op dat er steeds uitstel is geweest om een aanpassing van de tarieven ge-daan te krijgen, maar er is tot op heden niets van terechtgekomen. Markiet legde uit dat de huisartesen overeenkomsten hebben met alle verzekeringsmaatschappijen waar het tarief in US-dollars is vastgelegd. In de overeenkomsten staat opgenomen dat het tarief tegen de dagkoers (erkoopkoers) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wordt uitbetaald. In 2014 is er een koers gehanteerd van SRD 4.04. Deze koers wordt nog steeds gehanteerd, terwijl de koers voor de US-dollar nu SRD 7,50 is. Markiet geeft aan dat haast alle inputs van een huisartsenpraktijk, een dollarcomponent is. “Het is nu tijd dat wij een aanpassing krijgen. Bijna iedereen in Suriname heeft een aanpassing gehad”, stelt de arts. Markiet merkt op dat de huisartsen zelf naar ordening en verbetering vragen binnen de eerstelijnszorg, maar dat de zaken toch niet komen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles