‘Uitdagingen gezondheidssector nog steeds aanwezig’

De gezondheidssector heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Dienstverleners binnen de zorg kwamen voor diverse uitdagingen te staan, zoals het leveren van adequate zorg met een beperkt budget. Daarnaast werd de sector getroffen door een tekort aan medicamenten, protheses en verbruiksartikelen. De overheid heeft getracht om door middel van geldinjecties wat ademruimte te creëren.
Dew Sharman, VHP-parlementariër tevens arts, geeft aan dat al deze uitdagingen nog steeds aanwezig zijn. Hij zegt dat de uitdagingen van 2017 naar 2018 zijn gekomen en dat die weer naar 2019 gaan. Sharman benadrukt dat er een strategisch gezondheidsplan moet worden samengesteld om de problemen binnen de gezondheidssector op te lossen. Hij is van mening dat de regering verkeerde prioriteiten stelt, zo stopt zij geld in de tweedelijnszorg, terwijl zij zich zou moeten richten op de eerstelijnszorg. Sharman merkt op dat in het parlement de regering wel erkent dat de eerstelijnszorg aangepakt dient te worden, maar ze geeft hieraan geen inhoud.
De Wet Nationale Basiszorgverzekering moet volgens hem op de operatietafel. President Desiré Bouterse heeft de noodzaak hierover ook aangehaald in zijn laatste jaarrede. De ziekenhuizen vragen al geruime tijd naar een verhoging van de ligdagtarieven, omdat de vastgestelde premies in de wet achterhaald zijn. Ook het verstrekken van BaZo-kaarten dient volgens hem gecontroleerd te worden. De volksvertegenwoordiger stelt dat er politiek wordt bedreven met deze kaarten. Hij merkt op dat plotseling een ieder in aanmerking komt voor een dergelijke kaart. De lange rijen voor de SZF-kantoren spreken volgens hem voor zich. Sharman geeft aan dat dit in het nadeel kan werken van de regering. “Bij het verstrekken van elke kaartje, nemen de uitgaven van de overheid ook toe.” Hij vraagt zich af als de regering een overzicht heeft over hoeveel zij uitgeeft aan de BaZo-verzekering. De parlementariër stelt dat de burgers de dupe van dit alles worden.
Sharman geeft aan dat binnen de zorg er ook kader wegtrekt. Dit komt volgens hem niet alleen door de problemen in de gezondheidssector, maar ook door de problemen in het land. “Er vindt een stukje uitholling plaats”, zegt Sharman.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles