Breeveld plaats kanttekeningen bij uitvoering ID-kaartenwet

DOE-parlementariër Carl Breeveld, plaatst kritische kanttekeningen bij de ID-kaartenwet die in behandeling is bij De Nationale Assemblee. Bij Breeveld gaat het vooral om de uitvoering van deze wet. Hij stoort zich aan het feit dat ook in deze wet staatsbesluiten worden genoemd, terwijl bekend is dat de staatsbesluiten in veel gevallen uitblijven na de goedkeuring van wetten.
Breeveld noemt als voorbeeld de Anticorruptiewet en het instellen van het controleorgaan Gaming Board. Beide zijn aangenomen in het parlement, maar de uitvoeringsbesluiten zijn niet in orde. “De regering geeft ons het gevoel alsof het onbetrouwbaar is”, zei Breeveld vanmorgen aan de krant. Hij praat van een omgekeerde volgorde. Een wet wordt eerst aangenomen, waarna de regering stappen onderneemt om uitvoering te geven daaraan.
In het geval van de ID-kaartenwet is de regering nog voordat de wet aangenomen is, een samenwerking aangegaan met het Servisch bedrijf Vlatacom dat wegens omkoping in opspraak is gekomen in Botswana.
De regering moet volgens Breeveld verklaren waarom ze zulke besluiten neemt. Vooral als zij zegt dat corruptie bestreden moet worden, is het logisch dat geen samenwerking aangegaan moet worden met bedrijven die corruptieve handelingen gepleegd hebben. Breeveld wil daarnaast ook antwoord op de 9.7 miljoen US-dollar die de regering wil besteden aan het vernieuwen van de ID-kaartensysteem. “De regering moet antwoord geven op deze zaken. Als het eerst zaken uitvoert en dan bij DNA komt voor de goedkeuring, dan wordt het parlement gedesavoueerd. De regering moet op een waardige manier omgaan met het college”, benadrukt Breeveld. Ook de privacy van de nieuwe kaarten moet aangescherpt worden.
Toch is de nieuwe ID-kaart volgens de parlementariër nodig, omdat de huidige ID-kaarten niet voldoen aan de internationale standaarden die nu gelden. De nieuwe ID-kaart brengt volgens Breeveld ook voordelen voor de burgers, omdat daarop meer informatie opgeslagen zal worden dan de huidige kaart. Zo zullen burgers niet meer naar CBB hoeven om uittreksels te gaan halen. Als de wet goed wordt uitgevoerd, zal deze informatie op de chip voorkomen. Ook voor het bedrijfsleven en de instanties zal de nieuwe ID-kaart als een sleutel dienen, waarbij bepaalde informatie die nodig is, meteen te vinden zal zijn op de chip.

 

door Priscilla Kia

More
articles