Alle zes hektrawlers afgekeurd

Alle zes Chinese fabriekstrawlers moeten vertrekken uit Suriname. Dit heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, gisteren meegedeeld in het parlement. Afgelopen weekend zijn de laatste vier geïnspecteerd. Hij gaf aan dat geen van de trawlers voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergunning.
Ingrid Karta-Bink, PL-parlementariër van Commewijne, is hierover nog niet in een hoerastemming. Zij geeft aan dat mensen gezien hebben dat de trawlers dozen hebben gelost bij de steiger van Kuldipsing. De parlementariër wil weten wat erin de dozen zit. Karta-Bink vraagt zich af wie de controle zal uitvoeren om na te gaan als de trawlers daadwerkelijk zijn vertrokken of als ze zich bevinden op zee voor de kust van ons land, waar zij ook kunnen gaan vissen. “Wie controleert dit. Zonder dat wij het weten, zullen zij vissen en de vis overladen op hun moederschip”, aldus Karta-Bink. Zij merkt op dat wij niet voldoende over benzine beschikken laat staan op zee gaan om te controleren.
De volksvertegenwoordiger haalt aan dat niet alleen de hektrawlers een zorgpunt zijn, maar ook het verstrekken van SK- en SKB-vergunningen door het ministerie van LVV. Soerdjan heeft in het parlement gezegd dat het aantal vergunningen dat uitgegeven mag worden volgens de beschikking van 2018, is overschreden. Ook zijn er onder leiding van zijn voorganger, Soeresh Algoe, toezeggingsbrieven versterkt. Deze aanvragers voldoen wel aan de voorwaarden en zullen volgens de minister een vergunning krijgen. Karta-Bink benadrukt dat de minister geen vergunningen meer moet uitgeven conform de beschikking van 2018, omdat het aantal al is overschreden.
De visserijsector is volgens Karta-Bink de enige sector in ons land die geordend is. Echter is het volgens haar wel belangrijk dat de beleidsmakers zich houden aan de regels. Karta-Bink geeft aan dat Algoe een stop had gezet aan het verstrekken van vergunningen en ze allemaal had laten vervallen om zo een inventarisatie te houden. “Achteraf blijkt nu dat het aantal vergunningen dat verstrekt mag worden, is overschreden”, zegt de parlementariër.
De LVV-minister heeft aangegeven, dat een internationale organisatie een onderzoek zal doen naar het vissenbestand van ons land. Karta-Bink vindt dat het ministerie zolang het onderzoek niet is afgerond, geen vergunningen meer moet verstrekken. Op basis van het onderzoek zal het ministerie volgens haar na moeten gaan als er meer vergunningen verstrekt kunnen worden of niet. Zij benadrukt dat de visserijsector nu al verlies lijdt, doordat er meer vergunningen zijn uitgegeven dan is toegestaan.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles