VES wil Surinaamse diaspora inzetten voor ontwikkeling

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Suriname India Chamber of Commerce and Industry (SICCI), hielden gisteravond in Hotel Torarica een lezing en discussieavond over het World Hindu Economic Forum (WHEF): opportunities for Suriname. Swami Vigyananand, Secretaris-Generaal van Vishwa Hindu Parishad, oprichter en Chief Organisator van de WHEF, was de spreker van de avond en gaf aan, dat wij meer naar buiten moeten treden, in beurzen participeren en ons land promoten.
Swami Vigyananand zal tijdens zich tijdens zijn bezoek in ons land oriënteren op de verschillende sectoren waar Indiase ondernemingen en de WHEF een wezenlijke bijdrage aan kunnen leveren voor wat betreft het bevorderen van de betrekkingen met Suriname. De SICCI zal als gesprekspartner dienen voor dit doel. De mogelijkheden zijn onder andere dat de Surinaamse diaspora ingezet kan worden voor de ontwikkeling van ons land, maar ook kunnen wij de Indiase diaspora potentieel inzetten. Swami Vigyananand vindt de vijf ontwikkelingsgebieden: economie, educatie, media, politiek en jongeren, de juiste benadering voor het betrekken van de Indiase diaspora.
India heeft zich door de jaren heen goed ontwikkeld door eigen diaspora investeerders aan te trekken.
Swami Girdhari van de VES, zegt dat Suriname ruim 600.000 inwoners telt. De Surinaamse diaspora bestaat uit ruim 400.000. Het is volgens hem mogelijk om de Surinaamse diaspora in te zetten voor de ontwikkeling van ons land. “Ik zeg niet dat de mensen terug moeten komen, dat is een keuze van hen. De vraag is hoe kan deze groep ingezet worden voor de ontwikkeling van ons land? Hoe kunnen wij WHEF als instrument gebruiken voor de ontwikkeling van diverse sectoren in Suriname, met name de agrarische sector?”, aldus Girdhari. Hij zei verder dat wij in Suriname een deel zijn van de Indiase diaspora. Echter hebben velen een eigen Surinaamse identiteit ontwikkeld door invloeden van de verschillende culturen, waarbij ook een eigen cultuur is ontwikkeld. “Wat kan Suriname betekenen voor de Indiase diaspora als toerismeland?”
Volgens Nizaad Bissumbhar, voorzitter van SICCI, kan Suriname veel leren van India en de Indiase diaspora inzetten voor de ontwikkeling van ons land. Ook gezien het feit dat het niveau van het buitenland hoger is dan in Suriname. Hij gaf aan dat goed beleid, transparantie en corruptie, in elk land een probleem vormen. ‘’Wij moeten niet wachten op buitenlandse donaties, maar we kunnen ook niet alles zelf doen, omdat we het kapitaal en de kennis niet hebben. Partnerschap is dus noodzakelijk en cruciaal. Het ligt aan ons hoe wij daarmee omgaan.”
Rakesh Gangaram Panday, Managing Director bij SomaPharma, sprak over de toegankelijkheid van Europese geneesmiddelen voor Suriname. Deze geneesmiddelen zijn qua financiën niet haalbaar voor ons land. Het is dus belangrijk dat wij onze markt openstellen voor kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen uit India. Suriname zal goede voorwaarden moeten opstellen om die toegankelijkheid te bevorderen. Dat gebeurt nu niet. Een van de belangrijke aspecten is dat geneesmiddelen niet worden geregistreerd. De Surinaamse autoriteiten kunnen er werk van maken om deze stappen te nemen en te bevorderen. En ander aspect is de toegankelijkheid van de bedrijven in het buitenland. Hij noemt Suriname in vergelijking met India een klein dorp, ook op business gebied. De diaspora link zal dus ervoor moeten zorgen dat er interesse is voor werk in diverse bedrijven in India, die op basis daarvan zaken zouden willen doen met Suriname. Echter is een van de obstakels het verkrijgen van visa. “Als je de toegankelijkheid wilt bevorderen, moeten deze obstakels ook worden weggenomen, zodat de verbintenis met India gemakkelijk van de grond komen”, aldus Gangaram Panday.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles