Valies zwaait af als voorzitter BvL/ALS

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft besloten om de komende periode af te zwaaien als voorzitter van de bonden. In januari zal hij de hamer overdragen aan Reshma Mangre, die nu secretaris-generaal is van de BvL/ALS. Dit deelde hij gisteren mee in het Lalla Rookh gebouw tijdens de jaarafsluiting met de leden van de BvL/ALS. “Het is geen beslissing die ik één, twee, drie, heb genomen”, zei Valies. Hij benadrukte dat dit niet wil zeggen dat hij de leerkrachten in de steek zal laten. Hij zal ze, in welke vorm dan ook, blijven ondersteunen. Valies is al 29 jaar actief in de vakbeweging.
Hij gaf aan dat hij op een ander niveau en op een andere manier de leerkrachten zal ondersteunen. “Het is ge-woon een deel van mijn leven”, aldus Valies. Hij haalde aan dat hij voor een andere uitdaging gaat, maar wat die is, weet hij nog niet. In samenspraak met zijn wederhelft zal hij hierover een besluit nemen. “Ik zal niet thuis op een hobbelstoel gaan zitten en mijn dagen tellen. Nee, daarvoor voel ik me te jong”, zei Valies.

Reshma Mangre is al achttien jaar actief binnen de BvL en loopt al geruime tijd mee met Valies. In de wandelgangen wordt zij vaak aangeduid als te zijn mevrouw Valies. Valies grapte: “Ja, ze is mevrouw Valies, alleen voer ik geen beheersdaden uit.” Hij heeft aan de leden voorgesteld om het voorzitterschap van beide bonden over te dragen aan Mangre. Het voorstel werd met een daverend applaus ontvangen. Valies vroeg de leden van de BvL/ALS om haar de ondersteuning te geven en haar benoeming ook goed te keuren.
Valies blikt tevreden terug op 2018, maar zei dat de leerkrachten zich op moeten maken voor 2019. Het komend jaar zal volgens hem niet zo gemakkelijk gaan en de leerkrachten zullen indien nodig, hun stem moeten laten hoen. De BvL/ALS zijn momenteel aan het onderhandelen met het Overlegorgaan van de Overheid (OO). Valies gaf aan dat er momenteel wordt gesproken over de uitbetaling van de twk en over onderwijs inhoudelijke zaken die gericht zijn op de verbetering van de kwaliteit van ons onderwijs. De BvL/ALS-voorzitter merkte op dat de ‘’basja’s’’ weer tevoorschijn zijn gekomen op het ministerie en ook de scholen. De bonden zullen dit niet accepteren. Hij noemde als voorbeeld dat leerkrachten verplicht zijn om buiten de schooluren te vergaderen. Valies benadrukte dat dit niet geaccepteerd zal worden. Volgens hem dienen zaken gerelateerd aan de werkgever binnen de vastgestelde werktijden te geschieden en niet in de vrije tijd van de leraren.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles