‘In 2019 gaat verkiezingskoorts losbarsten’

In 2019 zal de verkiezingskoorts volgens DA’91-voorzitter Angelic Alihusain-del Castilho, losbarsten. Afgelopen zaterdag heeft de partij haar jaarafsluiting gevierd. Alihusain –del Castilho geeft aan dat er hard gewerkt wordt om het kiesstelsel te wijzigen en dat het, ondanks de kritiek, normaal zal plaatsvinden in 2019. Zij zegt dat de regering sommige kostenverhogende maatregelen zal aanhouden of terugdraaien, zoals zij gewend is te doen. Zij denkt in dit kader aan de rij- en voertuigenbelasting, btw en het verhogen van het tarief van de EBS (volgens een rapport).
Alihusain- del Castilho zegt dat de regering alles zal doen wat in haar macht ligt om de verkiezingen van 2020 wederom te winnen. Zij vertelt dat er rapporten zijn die aangegeven, dat SRD 2 miljard verdwenen is. Dat bedrag zullen wij volgens haar terugzien in de campagne van de NDP in de vorm van pakketten. “Het ad hoc beleid wordt gevoed door populisme”, stelt de DA’91-voorzitter.
Zij benadrukt dat burgers moeten beseffen dat er met pakketten geen huis gebouwd kan worden, er niet gespaard kan worden en de school van hun kinderen ook niet betaald kan worden.
Volgens haar hoeven wij niet te verwachten dat burgers massaal de straten op zullen gaan om te protesteren tegen de regering. Dit komt volgens Alihusain- del Castilho, omdat een groot deel van onze diaspora in Nederland woont en die stuurt geld en pakketten. Daarnaast zijn er mensen die twee tot drie banen hebben om het hoofd boven water te houden. “Zij hebben geen tijd om te prosteren”, zegt zij. Alihusain- del Castilho verwijst in dit kader naar het World Data Lab (WDT), dat heeft berekend dat 19,8 procent van onze bevolking, ruim 110.00 mensen, in armoede leeft. Volgens het rapport zal Suriname het VN-doel om armoede tegen 2030 uit te bannen, niet halen. De DA’91-voorzitter geeft aan dat ons bruto binnenlands product (bbp) een enorme terugval heeft gehad. In 2005-2010 is het bbp volgens haar structureel gegroeid, maar van 2015 naar 2016 was er een terugval, toen ging het bbp van rond US-dollar 8,500 per capita tot iets boven de US-dollar 6,000 per capita.

Rechterlijke macht
Alihusain-del Castilho is van mening dat de rechterlijke macht in 2019 zwaar onder druk gezet zal worden, omdat het 8 Decemberstrafproces afgerond is bij de Krijgsraad en er gewacht wordt op een uitspraak. Volgens haar had men niet gedacht dat deze zaak zo snel zou zijn afgehandeld. De DA’91-voorzitter is blij dat onze rechterlijke macht nog rechtovereind staat en dat zij conform haar integriteit en verantwoordelijkheid, het 8 Decemberstrafproces heeft behandeld.
Over het jaar 2018 zegt Alihusain-del Castilho, dat het een jaar vol uitdagingen is geweest. Zij noemt in dit kader de problemen binnen de onderwijs- en de gezondheidssector. Zij merkt op dat bedrijven, vakbonden en andere organisaties, hun stem ook hebben laten horen bij zaken die mis zijn gegaan. Dit juicht zij toe. De DA’91-voorzitter haalt aan dat 2018 over enkele dagen voorbij is, maar de regering heeft de Anticorruptiewet nog steeds niet afgekondigd. Wat de de nieuwe ID-kaarten betreft, zegt de politica dat er geen rekening is gehouden met de privacy van de burgers. Ook bij het plaatsen van de camera’s is dat volgens haar niet duidelijk. Zij benadrukt dat burgers moeten weten bij wie en waar hun gegevens terechtkomen. Ook moeten zij volgens haar weten welke wegen zij moeten bewandelen, indien hun gegevens worden misbruikt. De DA’91-voorzitter keurt het af dat de regering alle faciliteiten en equipment in place heeft, terwijl de wet inzake ID-kaarten nog niet is goedgekeurd door het parlement.
In het nieuwe jaar zal DA’91 zich verder richten op de persoonlijke bezoeken aan burgers van ons land. Alihusain-del Castilho zegt dat dit belangrijk is om de mensen tot inkeer te brengen, zodat zij tot het besef komen dat het anders kan in ons mooie land. Zij haalt aan dat er afgerekend dient te worden met de huidige regering. De DA’91-voorzitter hoopt dat net zoals de kerstlichten schijnen, er ook een lampje bij de mensen gaat branden, zodat zij inzien hoe slecht het gaat in het land.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles