WEER EEN N’NYAN?

In 2013 heeft Sint Maarten US-dollar 117 miljoen geïnvesteerd in zijn luchthaven en handelt per jaar meer dan 2,5 miljoen passagiers af. Aruba investeerde vorig jaar US-dollar 200 miljoen in zijn luchthaven, waar per jaar 2,6 miljoen passagiers afgehandeld worden. Onze Johan Adolf Pengel luchthaven te Zanderij die er al voor een deel staat en minder dan 200.000 passagiers verwerkt op jaarbasis, wil de regering Bouterse voor US-dollar 215 miljoen gaan verbouwen. Suriname wil volgens de uitleg van de regering, hiermee gebruik maken van de mogelijkheden om als hub te dienen. Wanneer we deze zaak nauwlettend en kritisch bekijken en vergelijken met andere landen, dan lijkt het uitbreiden van de Johan Adolf Pengel (JAP) luchthaven weer op een n’nyan meki project voor de verkiezingen van 2020. De aankomsthal van de Johan Adolf Pengel luchthaven was al vernieuwd door de Front-regering, maar nu wordt die verder gemoderniseerd door een lening van de Export-Import Bank of China.  De vertrekhal moet veranderd worden en zal medio mei/juni 2019 klaar zijn.  Het is dan ook verontrustend wanneer we concluderen, dat de regering Bouterse de afgelopen jaren zeer veel heeft geleend bij China en de komende jaren niet in staat zal zijn deze kredieten terug te betalen. De aannemer bij dit luchthavenproject is de China Harbour Engineering Company. Dezelfde Chinese maatschappij heeft in Guyana de ‘slurven’ geplaatst bij de Cheddi Jagan International Airport. Het verschil is dat Guyana bezig is met een uitbreiding en Suriname met modernisering van de luchthaven, want een moderne luchthaven zal zogenaamd aantrekkelijker zijn voor toerisme. Kost moderniseren werkelijk zoveel geld? Zal je ook niet eerst je land/bestemming aantrekkelijker maken voor toerisme? De aanpak van de criminaliteit en de infrastructuur, lijken volgens Keerpunt belangrijkere aspecten te zijn ter bevordering van het toerisme dan de luchthaven. Dit is overigens niet de eerste lening van de huidige regering bij China, want zij heeft al eerder reusachtige leningen afgesloten bij de Chinese overheid. Een lening betreft US-dollar 115 miljoen ten bate van Telesur en US-dollar 235 miljoen voor de financiering van het Dalian-project. Indien de regering toestemming krijgt van het parlement voor het verhogen van het obligoplafond om de luchthaven lening te kunnen realiseren, heeft Suriname van China in totaal US-dollar 555 miljoen geleend. Hoe zullen wij in de nabije toekomst deze leningen terugbetalen? De regering Bouterse blijft onverantwoordelijk lenen. Gelet op de economische crisis, moet deze regering eigenlijk op elk cent letten, want deze leenziekte maakt dat onze economie verder zal verslechteren.