Oppositie keurt werkwijze regering ontwerpwet nieuwe ID-kaarten af

Bij de behandeling van de ontwerpwet ID-kaartenwet 2019, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), hebben de volksvertegenwoordigers aan de regering hun misnoegen laten blijken. Tal van oppositieleden gaven hun mening over de totstandkoming van deze ontwerpwet.
Commisielid William Waidoe (PL) zei achter de nieuwe ID-kaarten ontwerpwet te staan, maar de werkwijze van de regering af te keuren. “Een lening wordt eerst gesloten en dan pas wordt de wet gestuurd naar het parlement”, haalde hij aan om aan te geven hoe de regering bij deze ontwerpwet te werk is gegaan. De regering heeft US-dollar 9 miljoen geleend voor de uitvoering van deze wet. Waidoe vroeg zich af of de regering wel rekening gehouden heeft met de theoretische mogelijkheid dat het parlement de wet kan afwijzen. Hij wees erop dat volgens artikel 71 lid 1 van de grondwet, DNA bevoegd is te beslissen over alle wetsontwerpen die aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd. Kijkend naar alle kanttekeningen die omtrent deze wet zijn gemaakt, vroeg hij zich af of het nog mogelijk is deze wet aan te houden. Waidoe is van mening dat er nu één lijn getrokken moet worden, zodat duidelijk is dat deze werkwijze van de regering niet geaccepteerd zal worden.

Waidoe zei zich af te vragen als DNA nog het hoogste college van staat is.
Zowel Gregory Rusland (NPS) als DOE-voorzitter Carl Breeveld, zijn ven mening dat de regering volgens een omgekeerde volgorde te werk gaat. Breeveld zei dat dit gedrag van de regering niet langer geaccepteerd kan worden, anders zal zij doorgaan met zaken doen op deze manier en achteraf de assemblee raadplegen. Hij gaf ook aan dat we als land in een crisisperiode zitten en dat het daarom van belang is dat elk dubbeltje verantwoord wordt. “Wij vragen om verantwoording, omdat het niet gaat om 9 cent, maar om US-dollar 9 miljoen en dat is een behoorlijk bedrag”, aldus Breeveld.
De voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba, is blij dat er zulke scherpe punten zijn aangehaald door de leden van de assemblee. Hij nodigde de regering uit om ook met duidelijke antwoorden te komen op de kanttekeningen.
De behandeling van de ontwerpwet ID-kaartenwet 2019, wordt aanstaande maandag voortgezet.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles