Chinese hektrawlers reeds actief

De kwestie van de zes Chinese hektrawlers die in onze wateren zijn gesignaleerd, werd gisteren breedvoerig besproken in De Nationale Assemblee (DNA). Parlementsleden hebben aan minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), opheldering gevraagd over hoe Ros National Fishery N.V. toestemming heeft gekregen om deze schepen naar ons land te halen.
Rajiv Ramsahai (NDP), Dew Sharman (VHP), Marlon Budike (NPS) en Ingrid Karta-Bink (PL), zeiden ervan overtuigd te zijn dat deze hektrawlers reeds actief zijn in de Surinaamse wateren en dat er duidelijke informatie beschikbaar is dat er gevist wordt. Ramsahai zei dat een aantal bedrijven bezig zijn om de tracking van deze hektrawlers te volgen en door middel van hun apparaten, hebben zij geconstateerd dat de boten zich steeds verplaatsen. “Er is geen reden om van positie te veranderen als de boot niet werkt”, aldus Ramsahai.
Soerdjan verschafte meer duidelijkheid over de trawlers en gaf aan dat er geen vergunning verstrekt zal worden aan Ros National Fishery N.V. als de schepen niet voldoen aan de voorwaarden. Hij zei dat twee van de hektrawlers inmiddels zijn afgewezen, omdat ze niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden. De vissers kregen wel toestemming om in Suriname aan te meren en te wachten op een eventuele vergunning.
Volgens Sharman zouden de boten niet naar Suriname komen als ze geen zekerheid hadden dat ze aan de slag konden. De overige vier boten worden dit weekend geïnspecteerd. ‘’Er worden elke keer twee geïnspecteerd, omdat onze haven niet meer dan dit aantal kan faciliteren’’, zei de minister. Gezien de boten op elkaar lijken, zegt hij dat deze vier ook niet zullen voldoen aan de voorwaarden. Het motorvermogen van de trawlers is 3084 pk, terwijl 500 pk is toegestaan. Dat is zes maal groter dan het toegestane vermogen. Budike vroeg aan de minister wat voor nut het heeft om de boten nog te keuren, als de minister nu al weet dat zij niet voldoen aan het toegestane vermogen. Budike zei te hebben vernomen dat de boten met ladingen de haven binnenkomen. Hij vroeg de minister om dit gedeelte ook te onderzoeken, omdat het kan dat er vis wordt gelost.
Voor wat betreft de procedure voor het verlenen van de vergunningen, moet advies worden gevraagd aan het onderdirectoraat Visserij. Wat de hektrawlers betreft, is toestemming verleend van de voormalige minister van LVV, Soeresh Algoe en voor verdere afhandeling doorgeleid naar de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran.

-door Kimberley Fräser-

More
articles