Microwaterkrachtcentrales het best voor lokale ontwikkeling

De wetenschapper Rudi van Els, verzorgde gisterenavond een lezing met als onderwerp: Energy for sustainable development in Suriname-Local energy for local development. Hij sprak in zijn inleiding over de mate waarin de energiesector, in het bijzonder de waterkrachtcentrale, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Guyana Schild van Suriname, voornamelijk lokale gemeenschappen. Van Els gaf eerst een beeld van hoe dit in de regio gebeurt. Ontwikkeling geschiedt lokaal en wel op drie niveaus: gemeenschaps-, districts- en landelijk niveau, waarbij er principieel al economische activiteiten plaatsvinden in de lokale sfeer. De bedoeling is dat deze economische activiteiten ondersteunend werken en lokale waarde toevoegen door middel van landbouw, houtproducten, niet-hout bosproducten en industrieën. Per niveau gaf hij aan hoe de ontwikkeling plaatsvindt en welke methode gebruikt kan worden om energie op te wekken voor de gemeenschappen.
Lokale ontwikkeling op gemeenschapsniveau
De energie die nodig is voor de ontwikkeling op gemeenschapsniveau, moet voldoende zijn om de basisbehoeften van de gemeenschap te dekken. Het vermogensbereik van de micro-waterkrachtcentrale is 1 op 100 (100 huishoudens) en de mini-waterkrachtcentrale 100-1000 (1000 huishoudens). De micro-waterkrachtcentrale te Puketi begon in 1981 met de productie van 24 uur per dag aan elektriciteit met een 50 kW Crossflow-turbine. Echter heeft deze installatie slechts 7 jaar gewerkt.

Districtsniveau
Er is hier energie nodig voor de ontwikkeling op districtsniveau en die moet voldoende zijn voor de verstedelijking en industrialisatie. Er zijn hier twee gebieden in het achterland die speciale aandacht verdienen, namelijk Boven-Suriname en Boven-Tapanahony. Boven- Suriname is het gebied langs de Boven-Surinamerivier. Het heeft een ontwikkelingsstrategie nodig om de overgang van dorp naar een kleine stad (Pokigron en Atjoni) te bevorderen. Er zijn meer dan drie dorpen stroomopwaarts: Atjoni met meer dan 1000 inwoners, namelijk Aurora, Pikin Slee en Guiaba. Er is een klein potentieel van waterkracht tot 4 MW in de Marowijnekreek op minder dan 30 km afstand. De dorpen langs de Tapanahony-rivier vormen samen met de dorpen Langa Tabiki en Stoelmanseiland een ander belangrijk gebied. Tussen de dorpen Stoelmanseiland en Langa Tabiki, ligt een klein potentieel van 17 MW waterkracht op Gran Kriki op een afstand van 30-40 km. Dit potentieel kan steun bieden aan lokale energie-intensieve activiteiten.

Landelijk niveau
Energie is nodig om de ontwikkeling van een nationaal niveau te ondersteunen. Een voorbeeld van dit niveau is de grote waterkracht van meer dan 100 mW. De dringende vraag is wat met te doen met de elektriciteit van de Afobaka waterkrachtcentrale. Van Els is van mening dat er gebruik gemaakt kan worden van de kennis van de werkers van Suralco. Echter moet de gemeenschap betrokken worden, omdat zij weet wat de beste methoden zijn om energie op te wekken.

More
articles