Gevoerde beleid beperkt mogelijkheden in de wereld

Het beleid dat de regering Bouterse sinds haar eerste termijn in 2010 heeft uitgestippeld en uitgevoerd, heeft gemaakt dat de wereld anders is gaan kijken naar Suriname. Dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi in gesprek met De West. Door dit beleid zit ons land financieel aan de grond waardoor er ook weinig mogelijkheden zijn in de wereld. Dit is volgens hem de reden waarom de regering samenwerkt met landen als Servië, Equatoriaal Guinea, en Venezuela, die geen geweldige reputatie hebben in de wereld. “Door de beperkingen zoekt de regering naar relaties om de economische samenwerking te verdiepen”, zegt Jogi. De financieel directrice van telefoonbedrijf Huawei, Meng Wanzhou, is vorige week in Vancouver (Canada) gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Wanzhou zou Skycom, een officieus dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Zij overtrad daarmee het handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld. Wanzhou is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Het nationaal breedbandproject van Telusur, wordt door Telesur uitgevoerd in samenwerking met de EBS en Huawei Tech-nologies Incorporated. Ook worden er diverse producten, onder andere mobiele telefoons, in ons land verkocht die afkomstig zijn van Huawei.

Jogi is van mening dat de regering eerst een onderzoek had moeten instellen over Huawei en hoe het bedrijf staat aangeschreven in de wereld. Voor Jogi is het geen verrassing dat de regering in zee is gegaan met Huawei. Hij noemt als voorbeeld Ballast Nedam met wie de regering nog steeds zaken doet, ondanks dat het bedrijf wereldwijd op de zwarte lijst staat voor het betalen van steekpenningen. De politicus merkt op dat deze regering vol lof sprak over het regeren van ons land zonder ontwikkelingshulp van Nederland, maar nu zelf opgezadeld zit met leningen van miljoenen Amerikaanse dollars aan China. “Wij gaan van een onafhankelijke positie naar een afhankelijke positie.” Hij vindt dat wij niet omdat wij in een benarde positie zitten, alles maar aan moeten ne-men wat naar ons toekomt.
Er moeten volgens hem weloverwogen besluiten worden genomen. ‘’Het mag niet zo zijn dat er be-sluiten worden genomen in het nadeel van land en volk.” Jogi zegt dat de regering vragen over deze kwestie mag verwachten in het parlement. Hij geeft aan dat hij een overzocht wil hebben van wat de samenwerking van Telesur en Huawei tot nu toe heeft opgeleverd.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles