Slachtoffers decembermoorden verdienen een monument

De vijftien slachtoffers van de 8 december 1982 moorden verdienen een monument. Dit zei pater van Toon ter Dorsthorst, bij de herdenkingsdienst welke afgelopen zaterdagavond werd gehouden in de Alfonsiuskerk aan de Verlengde Keizerstraat. “Hun namen zullen met eer en respect genoemd worden”, voorspelde de geestelijke.
De herdenkingsdienst die jaarlijks op 8 december wordt gehouden om eerbetoon te bewijzen aan de vijftien gevallen helden, had dit jaar “de waarheid zal overwinnen” als thema. Zoals elk jaar werden ook deze keer de foto’s van de vijftien slachtoffers voorin geplaatst bij brandende kaarsen.
Zowel de pater, andere geestelijke leiders en overige sprekers op die avond gaven aan blij te zijn met de houding van de krijgsraad tot op dit moment. Moballigah Ghafoerkhan, zei dat het proces een lijdensweg is geweest. Hij is van mening dat door de integriteit van de rechterlijke macht, eindelijk de uitspraak zal volgen. De rechterlijke macht maakt, dat met vertrouwen kan worden gezegd dat de ‘waarheid zal overwinnen’. De voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), mevrouw Betty Goede, stelde dat het bewijs geleverd, is dat wij nog altijd in een rechtsstaat leven.
Ondanks het geloof en vertrouwen in de rechterlijke macht, gaf Pater Toon ter Dorsthorst aan, te vrezen voor inmenging van de politiek. Zo wees hij erop, dat er tegenkrachten kunnen zijn, die de uitoefening van recht voor zekere tijd in de weg staan. “Mensen die hun eigen waarheid creëren. Moord op weerloze mensen noemen ze geen moord. Ze hebben daar een alternatieve en neutrale term voor bedacht: politiek geweld. En dat politieke geweld zou dus niet onder de strafwet moeten vallen”, aldus pater Toon.
Pandita Baldew-Malhoe sprak de hoop uit dat met deze herdenking, er een eind gebracht zal worden aan deze lange weg. Zij hoopt dat de rechterlijke macht de goddelijke kracht krijgt om het proces goed af te ronden. Ook ziet ze graag dat de schuldigen gestraft worden, zodat dergelijke gebeurtenissen zich nimmer zullen herhalen.

More
articles