26.000 mensen met een beperking in Suriname

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft 26.000 mensen met een beperking geregistreerd in ons land. Dit zegt Fredrik van Russel, voorzitter van de stichting Fredrik Arnold van Russel, Mijn Wens Suriname in gesprek met De West. Hij zegt dat er al jaren toezeggingen ten bate van deze groep worden gedaan door beleidsmakers, maar dat de uitvoering van deze beloftes tot nog toe is uitgebleven. Hij noemt als voorbeeld de belofte van de toenmalige minister van Openbare Werken en Transport, Siegfried Wolf, bij de onthulling van het naambord van het blindencentrum drie jaar geleden. Wolf had toen toegezegd dat er een voetpad zou worden aangelegd voor de blinden van het centrum. Echter is er niets van terechtgekomen.
Van Russel vindt dat de politieke partijen de mens met een beperking ook moeten opnemen in hun partijprogramma, omdat ook zij stemmen tijdens de verkiezingen. “Misschien moeten de mensen met een beperking een eigen partij oprichten zoals in Nederland” stelt Van Russel retorisch. Hij verduidelijkt dat er in ons land nog een groot aantal mensen is met een beperking dat niet in een opvanghuis kan worden opgevangen.
Hij stelt daarom voor, dat de overheid een groot opvanghuis speciaal voor de mens met een beperking opzet, om die van adequate zorg te kunnen voorzien. Hij denkt in dit kader aan een opvanghuis, zo groot als Huize Ashiana. Zo moeten ook de trottoirs in de binnenstad, op scholen en bij openbare gebouwen afgestemd zijn op de mens met een beperking. “Als de gezonde mens zelf struikelt over de bestaande stoepen, dan laatstaan de mens met een beperking”, aldus van Russel.
De regering heeft toegezegd dat zij de sociale bijstand zal verhogen. Van Russel zegt dat het verhogen van de sociale bijstand nog lang niet genoeg is, omdat er nog veel meer speelt. Hij vertelt dat de mensen met een beperking vooral weinig sporten. Daarom heeft de stichting van Van Russel besloten om volgend jaar een sportdag in samenwerking met Special Olympics te organiseren. De directeur van het ministerie van Sociale Zaken, Angela Salmo heeft de stichting meegedeeld dat er in 2019, 15 speeltuinen zullen worden geopend, die zijn aangepast voor de mens met een beperking.
Afgelopen maandag heeft de stichting voor de vierde keer de Internationale Dag van Mensen met een beperking gevierd 300 mensen. Op deze dag heeft de stichting Wi Oso een snoeischaar ter waarde van SRD 900 speciaal voor de mens met een beperking, in ontvangst mogen nemen. De stichting heeft tot doel om deze mensen vertier te geven en heeft in haar preambule als missie: opkomen voor sociaal zwakkeren in de samenleving, de zieke kinderen, ouderen en gehandicapten. De stichting wil zich ook inzetten om de hoogste wens van ouderloze kinderen tussen de 3-18 jaar met een levensbedreigende ziekte, te vervullen. Van Russel verklaart dat er vanuit het bedrijfsleven heel weinig aan sponsoring wordt gedaan. Hij zegt dat de stichting als reden daarvoor krijgt dat het komt door de financieel- economische crisis in ons land.
De voorzitter van de stichting Fredrik Arnold van Russel, Mijn Wens Suriname doet een beroep op de gezonde mens de personen met een beperking niet in de steek te laten. Hij haalt aan dat wij vandaag allemaal gezond zijn, maar dat we niet weten wat ons morgen te wachten staat. Van Russel neemt zichzelf als voorbeeld die zelf ook een beperking heeft. In 1984 reed hij op zijn bromfiets en werd toen aangereden. Het liep slechts een schrammetje op aan zijn rechterarm. Na een jaar kon Van Russel niet meer lopen. Achteraf bleek dat hij een scheur in zijn ruggenmerg had overgehouden van het verkeersongeval. Na een operatieve ingreep bleef er een beperking over bij het kunnen gebruiken van zijn hand.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles