December 1, 2018


STRATEGISCH SPEL


December 1, 2018

De regering Bouterse staat erom bekend dat ze diverse strategieën gebruikt om ervoor te zorgen dat de samenleving zich onthoudt van het voeren van acties die gericht zijn tegen de regering. Onlangs is de regering begonnen met het innen van de rij- en voertuigenbelasting, welke vanaf 1 januari 2018 van kracht zal zijn. Burgers die in het bezit zijn van een voertuig, hadden eerst tot 31 december 2018 de mogelijkheid te voldoen aan deze verplichting. Echter waren diverse groepen niet ingenomen met deze wegenbelasting vanwege de hoge bedragen die betaald moeten worden. Ook heeft het volk vanaf 2015 al heel veel moeten inleveren. In dat kader hadden activisten besloten om op vrijdag 30 november actie te voeren tegen de rij- en voertuigenbelasting. De voorbereidingen voor deze actie waren in volle gang, toen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, via de media liet weten dat de regering besloten heeft de termijn voor het betalen van de rij- en voertuigenbelasting te verlengen tot 28 februari 2019. De regering heeft dit besluit niet genomen om de samenleving tegemoet te komen, maar puur om de protesten van 30 november te boycotten. Na dit nieuws is het actiemodel aangepast, het wordt nu een stille loop. De heer Zweers, trekker van de actie, pleitte namens het Surinaamse volk voor het onmiddellijk terugdraaien van deze belasting. Dat wil natuurlijk een ieder, maar welke actie er ook gevoerd wordt, de rij- en voertuigenbelasting zal niet worden teruggedraaid, die is immers al bij wet aangenomen. Acties die nu tegen de rij- en voertuigenbelasting gevoerd worden, zijn helaas mosterd na de maaltijd.