Vissers vrezen voor grote werkloosheid

Eigenaars van vissersboten vrezen voor werkloosheid door de komst van mega hektrawlers uit China. Vorige week hebben zij een petitie ingediend bij het ministerie Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) waarin zij hun bezorgdheid uiten over de komst van deze schepen en de mogelijke werkloosheid. LVV-minister, Lekhram Soerdjan heeft de booteigenaren beloofd ze te ontvangen voor een gesprek. Schipper A.S. zegt tegenover De West dat de vissers met argusogen uitkijken naar de verklaring van de overheid in deze zaak. Twee trawlers liggen aangemeerd in Commewijne, en nog vier andere zijn onderweg.
Naar wij vernemen hebben zij toezeggingsbrieven van de overheid. Dit houdt in dat de aanvrager zijn vissersboot kan kopen of bouwen met de bijbehorende equipment. A.S. zegt dat indien de overheid overgaat tot het verstrekken van vergunningen aan de enorme hektrawlers, er geen vis meer gegeten zal worden in ons land. De visser en booteigenaar benadrukt dat alle vissen uit Surinaamse wateren richting China zullen vertrekken.
Hij zegt dat behalve dat er geen vis meer zal zijn voor de lokale bevolking de booteigenaren en vissers zonder werk zullen komen te zitten en de visverwerkings- en exportbedrijven genoodzaakt zullen, zijn hun deuren te sluiten. Hij vertelt ook dat de trawlers compleet met Chinese bemanning naar ons land komen. “Surinamers komen helemaal niet aan bod” aldus A.S.
De booteigenaar tevens visser geeft aan wat er zal gebeuren indien de trawlers een vergunning krijgen. “Als je een slachtkip hebt van 3 kilo en je nodigt 50 mensen uit om te komen eten, dan zal slechts de eerste groep kip eten en de rest zal het moeten doen met saus”. A.S. benadrukt dat het slechts enkele maanden zal duren en, de Surinaamse wateren zullen leeggevist zijn door deze grote trawlers. “Wij zullen geen andere keus hebben dan alles op te doeken en voor het parlement gaan staan” zegt A.S. Hij stelt dat de visserijsector nu al voor genoeg uitdagingen staat, waaronder de overbevissing. A.S. vermoedt dat er veel meer vergunningen zijn uitgegeven dan volgens de wet is toegestaan. Hierdoor komen onze visgronden onder grote druk te staan.
De redactie nam ook contact op met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) voor meer informatie over de trawlers. Echter werden wij doorverwezen naar het ministerie van LVV, waar wij niemand konden bereiken.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles