Protestactie NGM afgelast: Zweers wijzigt actiemodel

The Next Generation Movement (NGM) heeft haar protestactie van komende vrijdag afgelast, terwijl Lionel Zweers zijn actiemodel heeft gewijzigd naar een stille loop. De NGM ziet af van haar geplande actie, nadat bekend werd dat de betaalperiode voor de rij- en voertuigenbelasting is verlengd. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad heeft gisteren meegedeeld dat de belasting voor 1 maart betaald moet worden. Met deze mededeling heeft de NGM haar doel bereikt. De organisatie wilde met haar actie aantonen dat het niet haalbaar was om binnen zo een korte tijd ruim 233.000 personen af te handelen op slechts vijftien betaallocaties. In een eerder interview met de krant noemde Xaviera Jessurun van NGM dit onbehoorlijk en onbillijk. Nu de regering de betaalperiode heeft verlengd ziet de organisatie geen heil in het voeren van actie.
Zweers ziet af van zijn eerste oproep. Hij riep alle bestuurders van auto’s, trucks en bussen op voor het Kabinet van de President te stoppen en zo te protesteren. “Ik houd rekening met de veiligheid van de mensen” stelt Zweers. De ontevreden ondernemer eist dat de regering de rij- en voertuigenbelasting terugdraait. Hij zegt dat er ook veel verzoeken zijn gedaan om een stille loop te organiseren. De stille loop start om 12:30u-16:00u vanuit CCS richting het oude vlaggenplein.
Dat de NGM haar protestactie heeft afgelast, wil niet zeggen dat zij eens is met de bedoeling van de rij- en voertuigenbelasting. De organisatie zal zich hierover nog uitspreken, maar zegt dat zij het niet alleen kan. “Om een duidelijk signaal naar de regering te sturen, zullen de vakbeweging, niet gouvernementele organisaties (ngo’s), het bedrijfsleven en de rest van de samenleving ook van zich moeten laten horen” benadrukt de leidster van de NGM. De regering beoogt SRD 83 miljoen op jaarbasis te innen met de rij- en voertuigenbelasting. Hiervan is slechts 10 procent bestemd voor de Wegenautoriteit en gaat de rest naar de staatskas om de extra kosten rond de salarisverhogingen en andere zaken te dekken.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles