November 24, 2018


VERSPILLING


November 24, 2018

Je vraagt je steeds vaker af waar de ratio is bij deze regering. Ze kijkt op haar begroting aan tegen tekorten die in de miljarden SRD belopen, denkt die tekorten doodleuk te kunnen financieren door nog meer leningen in met name het buitenland aan te gaan waardoor ze het land nog dieper in de schulden werpt en tegelijkertijd gaat ze aanstaande zondag op Onafhankelijkheidsdag weer honderdduizenden SRD’s stuk slaan aan een defilé en daarmede gepaard gaand feest, dat gehouden wordt in Groningen, district Saramacca. Al vanaf de onafhankelijkheidsviering in 2011, is deze regering ertoe overgegaan de jaarlijkse parade niet meer op het Onafhankelijkheidsplein te houden, maar die te verhuizen naar de districten. Vanaf dat moment heeft deze regering getoond met geld te willen smijten en tegelijkertijd partijgenoten, vrienden en kennissen flink in de gelegenheid te stellen met staatsmiddelen te stoeien en grove nyans te maken bij deze vieringen. Elk jaar weer wordt er verteld, dat men de districtsbewoners ook wil verrassen met de parade en mee wil laten genieten van de feestelijkheden in het kader van de viering van onze staatkundige onafhankelijkheid. Maar er wordt nooit bij verteld hoeveel deze rurale feestactiviteiten de staat wel kosten en hoeveel vrienden en vriendinnen wederom in de gelegenheid worden gesteld om een deel van de staatskas te plunderen. Ook dit jaar zullen er veel voertuigen moeten rijden naar Saramacca en zullen al de mensen die verplaatst worden naar het district, van voeding en drank moeten worden voorzien. Ook zal er een groot podium worden gebouwd en zal men een grote show opzetten voor de buitenlandse gasten waaronder de belangrijkste, de Ashianti koning uit Ghana. We gaan ons weer veel groter voordoen dan we in werkelijkheid zijn, want de buitenwacht moet de impressie krijgen dat wij het helemaal niet zo slecht hebben en dat de crisis waar wij momenteel allemaal onder lijden, helemaal niet zo ernstig is. En terwijl we aanstaande zondag weer op grote schaal mooi weer gaan spelen voor enkele nog goedgelovigen en slecht geïnformeerden uit het buitenland, wordt ons collectief het mes op de keel geplaatst door de herintroductie van een rij- en voertuigenbelasting die met Nieuwjaar haar intrede moet hebben en velen in de grootste financiële problemen dreigt te brengen. Veel autobezitters weten zich geen raad met de nieuwe fiscale last, omdat ze met al hun reeds gestegen uitgaven geen geld hebben om ook aan deze afdracht aan de overheid te kunnen voldoen. Maar de regering Bouterse wil blijven doen alsof er niets aan de hand is en ze wil blijven spenderen om de indruk te wekken dat ze goed in de slappe was zit. Wat al enige tijd gebeurt, is dat schuldeisers kleine deelbetalingen krijgen die veelal slechts een tiende bedragen van het geld dat ze van de overheid al jaren dienen te ontvangen. Schandelijker kan het eigenlijk niet. Bedragen die door de devaluaties al behoorlijk aangevreten zijn. Het geleden verlies is dan ook nauwelijks te becijferen. Maar we moeten bigi tem blijven spelen om nog wat indruk te kunnen maken op de buitenwacht. Misschien lukt dat nog bij de zogenaamde vrienden Nicaragua, Venezuela, Cuba, Ecaudor, Bolivia, Equatoriaal-Guinea, en Servië. ‘Vrienden’ die je maar weinig te bieden hebben en wereldwijd tot de groep van armoedzaaiers en verschoppelingen gerekend kunnen worden. Maar als je door de grote en machtige landen al jaren geleden bent uitgekotst, dan heb je geen andere keus dan je heil te zoeken bij voormelde vrienden.