‘Traditionele leiders en regering moeten samenwerken

Volgens de koning van de Ashanti, Otom-fuo Osei Tutu II, kan de centrale overheid niet alleen werken en ervoor zorgen dat de millenniumdoelen gerealiseerd worden. “Traditionele autoriteiten moeten samenwerken met de overheid, de private sector en maatschappelijke organisaties om de uitdagingen voor de mensheid succesvol terug te dringen.” Dit zei de koning gisteren tijdens zijn lezing getiteld: The role of a traditional paramount King in a Contemporary Modern Nation State.
Osei Tutu II benadrukte dat de afkondiging van Ghana als een natiestaat, hem er niet van heeft weerhouden zijn functie als traditionele leider te vervullen. Hoewel de meeste moderne staten multi-etnisch zijn, zei hij dat etniciteit niet het probleem is. Traditionele leiders moeten gebruikmaken van het systeem van traditioneel leiderschap om in de noden van de verschillende gemeenschappen te voorzien. Met voorbeelden uit Afrika, gaf hij aan dat op-perhoofden altijd agenten van regionale ontwikkeling zijn geweest. “De vijand is geen etniciteit, maar hongersnood, ziekte, armoede, criminaliteit, onrecht, hebzucht etc. Dit zijn de uitdagingen van de mensheid”, sprak Osei Tutu II.
Er ligt volgens hem kracht in diversiteit, maar de harmonie moet gepropageerd worden. Daarnaast moeten traditionele leiders hun mensen mobiliseren om ontwikkelingsprojecten te initiëren. Ook moeten zij ervoor zorgen dat informatie vanuit de regering de gemeenschap bereikt. Omge-keerd moeten de noden van de gemeenschappen doorgeleid worden naar de regering. Osei Tutu II gaf aan dat het traditioneel leiderschap niet altijd hetzelfde is ge-weest in Afrika, maar het systeem was altijd democratisch met de scheiding der machten. Hoewel de koning machtig was, was hij onderworpen aan bepaalde controles. Niet alleen door taboes, maar ook door instanties die als taak hadden het koninkrijk te beschermen. De wel georganiseerde sa-menlevingen hadden de Engelsen gedwongen om een systeem van indirect bestuur in te stellen, namelijk koloniale administratie waarbij de Engelsen heersten door de lokale opperhoofden. De rol van de koning was oorspronkelijk het volk leiden in de oorlog, verdedigen, beschermen en het territorium vergroten. Ondanks de vele pogingen om het traditioneel gezag te ondermijnen door politiek, is het systeem stand gehouden
Sinds 1990 hebben vele Afrikaanse landen de positie van opperhoofden geformaliseerd. In de wet van Ghana is specifiek op-genomen dat het parlement zich niet kan bemoeien met processen van de erkenning van opperhoofden. Dit werd in het verleden wel gedaan door politici om het instituut te ondermijnen. De staat geeft alleen de officiële benoeming aan traditionele leiders. Sinds kort staat het traditioneel leiderschap steeds meer in de belangstelling en trekt het ook ondernemers en geleerden. Het systeem is goed georganiseerd met de koning of de paramount chief aan het hoofd, gevolgd door de divisional chiefs en de dorpshoofden.

More
articles