‘Meerderheid parlement verarmt het volk

Automobilisten kunnen vanaf 15 november voldoen aan het betalen van de rij- en voertuigenbelasting op de diverse locaties. Op sociale media wordt er veel kritiek geleverd over deze nieuwe belasting en de manier waarop de be-taling moet geschieden.
“De meerderheid in De Nationale Assemblee verarmt het volk”, zegt PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink desgevraagd naar aanleiding van de invoering van de rij- en voertuigenbelasting die door de meerderheid in het parlement is aangenomen.
De oppositie heeft, aldus Karta-Bink, in het prille begin aangegeven, niet te zullen meewerken aan deze belasting, omdat de bevolking onder de regering Bouterse al genoeg heeft moeten inleveren. “Hoeveel veren wil de regering nog uit een kale kip trekken?” Zij benadrukt dat het de leden in het parlement zijn die voorgestemd hebben voor deze nieuwe belasting en zij zijn verantwoordelijk voor de extra financiële druk op de burgers van het land. Volgens haar zijn er op diverse momenten vragen gesteld over de invoering van deze belasting, maar die zijn die onbeantwoord gebleven. Ook is het volgens haar onduidelijk wat er gebeurt met de wegenbelasting die ook in de government take zit. De regering verwacht op jaarbasis SRD 83 miljoen aan rij- en voertuigenbelasting te genereren. Hiervan gaat slechts SRD 8,3 miljoen naar de Wegenautoriteit voor de verbetering en het onderhoud van onze infrastructuur. “Wat gebeurt er met de overige SRD 74,6 miljoen?” Volgens haar is SRD 8,3 miljoen niet voldoende om alle wegen te verbeteren en te onderhouden. “Wat kan je daarmee doen”, aldus de PL-parlementariër.
De volksvertegenwoordiger zegt dat het nog steeds onduidelijk is bij wie automobilisten die deze belasting betalen moeten aankloppen, indien de regering zich niet houdt aan de bepalingen die zijn opgenomen in de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. Zij betreurt het dat ondanks dat er hierover vragen zijn gesteld in het parlement, er hierop geen antwoord is gegeven door de regering. Karta-Bink is van mening dat de regering met deze belasting niet de infrastructuur wil verbeteren, maar zichzelf wil verrijken met gelden van het volk.
Naast het feit dat de nieuwe belasting de financiële druk op automobilisten verhoogt, worden die bij het voldoen van deze belasting, geconfronteerd met ongemak. Karta-Bink zegt dat de parlementariërs die voor de belasting hebben gestemd, zich in het veld moeten begeven om de mensen uitgebreid te informeren hierover. “Ala suma opo unu ai, NDP ey vernietig yu en a mooi kondre Sranan fu unu”, besluit de volksvertegenwoordiger.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles