Drugsnetwerk Braziliaanse en Venezolaanse piloten ontmanteld

Een netwerk dat cocaïne vanuit Colombia naar de Verenigde Staten (VS) en Europa stuurde in kleine vliegtuigen met piloten van Brazilianen en Venezolanen, werd na een jaar van onderzoek ontmanteld, meldde de lokale politie dinsdag. Naar verluidt gaat het om dezelfde bende die cocaïne uit Colombia via Brazilië ons land binnenbracht met als eindbestemming VS en Europa. De drug werd door de Surinaamse justitiële autoriteiten samen met een vliegtuig onderschept.
Tijdens deze operatie werd 20 ton alkaloïde geconfisqueerd, 8 vliegtuigen geïmmobiliseerd en werden 25 Colombianen gevangen genomen in Bogota en de grens met Venezuela, aldus de autoriteit in een verklaring. De organisatie werd geleid door Olinto, een voormalig lid van de guerrilla van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en zijn broer, die de cocaïne vanuit het grensgebied Catatumbo stuurde naar clandestiene landingsbanen in Zulia (Venezuela). Van daaruit coördineerden zij de overdracht van de cocaïne naar Honduras en Guatemala, waar de vracht werd ontvangen door burgers van die landen die als verbindingsofficier dienst deden met de Mexicaanse kartels van Sinaloa en Nueva Generación. Uiteindelijk werd de cocaïne naar de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland gestuurd.
De Colombiaanse bende eiste betaling via geldwisselkantoren in de grensstad Cúcu-ta, aldus de politie. Geen piloot werd ge-stopt. Volgens de autoriteiten had de organisatie een nauwe relatie met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in Colombia. “Het ELN kreeg een excuus nam ook deel aan de commercialisering en criminele op-brengsten van de verkoop’’, zei generaal Fabián Cárdenas, directeur van de politie tegen narcotica. Na de overeenkomst die vorig jaar de FARC ontwapende, blijft het ELN de laatste guerrilla die wordt erkend in Colombia, hoewel de vredesbesprekingen met de regering zijn opgeschort. Na vier decennia van strijd tegen de drugshandel, blijft Colombia de belangrijkste producent van cocaïne ter wereld en de Verenigde Staten de grootste consument van deze drug.

More
articles