Open Monumentendag 2018 geslaagd event

Het bestuur van de Vereniging van Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS), kijkt terug op een geslaagde Open Monumentendag 2018. Hoewel de evaluatie niet rond is, weet bestuurslid Astrid Currie te vertellen, dat het bestuur zeer tevreden is met het verloop van de dag. Ook is de VVSS tevreden met het aantal be-zoekers.
De Open Monumentendag die gisteren is gehouden, heeft net als de voorgaande jaren, veel bezoekers getrokken. Bij de opening gisterochtend te Fort Zeelandia, was er een enorme drukte waar te nemen. Op die locatie zijn de puzzelrally en de citytours ook van start gegaan. Om 08:30 uur begon Cynthia McLeod met vertellingen op de binnenplaats van het fort.
De nieuwe monumenten die dit jaar erbij zijn gekomen, hebben gisteren ook veel aandacht getrokken, vooral het Hof van Justitie en Waterkant 12. Aan de Waterkant 12 konden de bezoekers de prachtige tuin en de authentieke waterput te bezichtigen.
Op dezelfde locatie zijn ook de overblijfselen te zien van oude huisjes die op het erf hebben gestaan.
Bijzonder tijdens deze Open Monumen-tendag was dat de kookhuisjes die naast het Nola Hatterman Instituut staan, te bezichtigen waren. De kookhuisjes zijn ontstaan als een preventieve maatregel tegen brand. Na de grote standsbranden in 1821 en 1832, besloot de koloniale overheid dat stedelingen niet langer binnenshuis mochten koken, zij moesten dat voortaan doen in een zogenaamd ‘kookhuisje’.
Op diverse locaties waren er gidsen aanwezig die vertelden over het desbetreffende monument. De gidsen waren allen leden van de United Tour Guides Suriname (UTGS). De UTGS ondersteunt de Open Monumentendag al drie jaar. Aan de city tours die tijdens deze dag waren georganiseerd, hebben volgens de UTGS ruim honderd mensen deelgenomen.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles