Het gedwongen vertrek van de Medische Zending uit West-Suriname

Een jaar geleden, per 1 november 2017, zijn de poliklinieken van Washabo, Apura, Tapuripa, Donderskamp, Corneliskondre en Kalebaskreek, in opdracht van de president van Suriname, overgenomen door het Mungra Medisch Centrum te Nickerie. Let wel: de opdracht kwam niet van de minister van Volksgezondheid, maar van de president. Het bestuur van de Medische Zending (MZ) stond voor een voldongen feit. Blijkbaar is de propagandaspreuk: ‘’meedenken, meebeslissen en meedoen”, reeds lang vergeten. Op Washabo bevestigde de kapitein van het dorp, me deze week nog, dat er geen dorpsvergadering over deze gewichtige beslissing is gehouden. De overname was ook voor hen een verrassing. Wat is er aan deze plotselinge beslissing of mogen we zeggen “coup”, voorafgegaan?

Financiering werk Medische Zending

Sinds de MZ tientallen poliklinieken in ons bosland heeft gebouwd en beheerd, is er een overeenkomst met de overheid dat de MZ verantwoordelijk is voor alle eenmalige kosten, zoals de bouw van de poliklinieken en woningen voor het personeel, de inventaris en transportmiddelen. De variabele kosten, zoals salarissen, medicijnen en bijvoorbeeld brandstof, worden door de overheid betaald in de vorm van subsidie aan de MZ. Die subsidie kwam vaak mondjesmaat en soms erg laat. Soms moet er gedreigd worden met een staking om betaling af te dwingen. De laatste jaren werd een deel van de goedgekeurde subsidie helemaal niet uitbetaald. Dat de serviceverlening van de MZ aan de bevolking hieronder noodgedwongen moest lijden, is niet verwonderlijk. In De Nationale Assemblee werd herhaaldelijk geklaagd dat de MZ geen goede service verleende, zonder de gedeeltelijke en late betaling door de overheid erbij te vermelden.

Overheid zwaar in gebreke

Over 2017 was de begroting van de MZ voor de ruim 55 poliklinieken in het gehele bosland, SRD 33 miljoen. Deze begroting is voor SRD 27 miljoen door de De Nationale Assemblee goedgekeurd. Uiteindelijk heeft de MZ slechts ruim SRD 22 miljoen ontvangen van de overheid. Dat is dus SRD 5 miljoen minder dan het goedgekeurde bedrag. Een kind kan begrijpen dat je dan bij de uitvoering van je werk in grote problemen komt. Vooral als je in aanmerking neemt dat je op de betaling van de salarissen niet kunt bezuinigen. Het grote tekort gaat dus drukken op de aanschaf van medicijnen, brandstof en preventieve zorg. Zo is het niet betalen van de goedgekeurde begroting dus de oorzaak dat de MZ haar dienstverlening slechts gedeeltelijk kon waarmaken. Dezelfde overheid zegt dan dat MZ haar werk niet goed doet en wij gaan daarom zonder overleg hun poliklinieken in West-Suriname overnemen.

Dat is wat er gebeurd is met de zes poliklinieken van de Medische Zending in West-Suriname. Het zou niet meer dan redelijk zijn dat het Mungra Medisch Centrum de Medische Zending financieel vergoedt voor de poliklinieken en de woningen voor de gezondheidsassistenten, die zij abrupt heeft overgenomen en waarvoor zij nooit een cent betaald heeft.

Pater Toon

Boslandpater West-Suriname

More
articles