November 17, 2018


ONDERGEDOMPELD


November 17, 2018

De narco-duikboot die maanden geleden in een speciaal gegraven kanaal aangrenzend aan de Saramaccarivier in het district Saramacca door speciale veiligheidseenheden werd onderschept, ligt nog steeds ondergedompeld in de Coppenamerivier bij de marinebasis van het Nationaal Leger te Boskamp. Maanden na de ontdekking van de drugsduikboot, werd die uiteindelijk gesleept naar de marinebasis te Boskamp. Daar bleef het gevaarte, dat overwegend bestaat uit zogeheten ‘fiber glass’, enige tijd voor anker liggen. Zonder de procureur-generaal en het Openbaar Ministerie hierin te kennen, besloten minister Getrouw en Benschop, respectievelijk van Justitie en Politie en Defensie, tot ‘berging’(?) van de duikboot. Een goede relatie van de eerstgenoemde die geen jota snapt van het bergen van een vaartuig, maar wel over een graafmachine beschikt, werd ingehuurd om de duikboot uit het water te halen. De zogeheten berging geschiedde vervolgens op zo een onprofessionele wijze, dat er eerder gesproken kon worden van vernieling van het vaartuig. Kabels werden op de verkeerde plek vastgemaakt aan de boot, wat resulteerde in het maken van grote gaten in het vaartuig waarna het snel voor de basis van de marine in de diepte verdween. Was het de bedoeling te bergen of te doen zinken? Een vraag die zeker gesteld mag worden. Was het de bedoeling dat tastbaar bewijs moest worden weggemaakt? Die vraag rijst nu zeker wel nadat al bijna twee maanden men geen enkele moeite doet om de narco-submarine alsnog boven water te halen. Wel meldde de bewindsman op Justitie en Politie, dat het schip alsnog zou worden geborgen. Tot nog toe is het bij woorden gebleven en is het niet duidelijk of de boot door de stroming van de rivier nog op dezelfde plek ligt. Was het dan toch de bedoeling dat de boot op de een of andere manier weggemaakt moest worden?