Directie Rosebel teleurgesteld: Werknemers staken om politieke redenen

Stephen Letwin, directeur van Rosebel, heeft aangegeven, dat de Rosebel/IamGold -werknemers die sinds maandag in actie zijn, boos moeten zijn op de vakbond. “De voorzitter en vicevoorzitter van de bond doen dit om politieke redenen. Het was een machtsspel en het veroorzaakt veel schade”, zei Letwin teleurgesteld. De multinational eist dat de bond zich verontschuldigt.
Letwin gaf aan telefoontjes te krijgen van bedrijven over de hele wereld die nu twijfelen en hem vragen of het wel veilig is om in Suriname te investeren als een overeenkomst wordt getekend en de andere partij besluit zich daar gewoon niet aan te houden. ‘’De vakbond heeft besloten tot deze werkonderbreking zonder eerst met ons te praten. Ze zouden zich moeten schamen. Het kwam als een verrassing’’, zegt Letwin, die de actie van de bond schandalig noemt.
’Iemand moet verantwoordelijk worden gehouden voor dit gedrag’’, zegt hij.
De overeenkomst is ongeveer twee maanden geleden ondertekend. De bondsvoorzitter heeft gezegd dat de bond de overeenkomst heeft ondertekend zonder deze gelezen te hebben. Letwin vindt dit een kwalijke zaak. De bond heeft dus zelf een fout gemaakt door de overeenkomst te tekenen zonder deze eerst door te nemen. Letwin zegt geen voorstander van een dergelijke actie te zijn, omdat hij graag heeft dat de werknemers worden betaald, maar nu worden ze niet betaald en ze zullen ook niet betaald worden, omdat de vakbond heeft besloten tot een ​​werkonderbreking. “Het is tragisch en beschamend. Ik weet niet wat ze denken, maar het heeft veel schade aangericht. Ik voel me slecht voor onze medewerkers, omdat ze even belangrijk voor mij zijn. Dit land is belangrijk voor mij. U kunt dat zien aan de hand van de donaties die we geven”, aldus Letwin.
Letwin gaf aan dat het bedrijf allang geen winst maakt zoals vroeger. Het bedrijf zou in feite zijn deuren moeten sluiten, omdat het eigenlijk geld verliest vanwege de goudprijzen. Desondanks blijft het opereren. Maar nu de vakbond het bedrijf dit heeft aangedaan, wordt er een boodschap naar de gemeenschap gestuurd dat er geen vertrouwen is en dat brengt alleen maar teleurstelling. Rosebel zal geen nieuwe overeenkomst ondertekenen. “Het was een genereuze overeenkomst. Iedereen in het land zou willen verdienen wat Rosebel-werknemers krijgen. Dit gaat niet over Rosebel. Deze bond doet het land pijn.” Letwin is boos dat de werknemers dit wordt aangedaan. De bond wordt gewoon betaald om de werkersnemers te vertegenwoordigen, maar de werknemers zullen straks geen salaris hebben en dat vindt hij totaal niet eerlijk. Straks breekt het kerstfeest aan en de mensen zijn afhankelijk van hun geld om boodschappen te kopen.

door Kimberley Fräser

More
articles