Braziliaanse ‘drone broers’ in vrijheid gesteld

De twee Braziliaanse broers die afgelopen maandag zijn aangehouden door de politie voor het laten vliegen van een drone boven het huis van de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, zijn vandaag in vrijheid gesteld. Dit deelt hun raadsvrouw, mr. Michelle Lau-Kerssenberg, mee aan De West. Zij geeft aan dat er geen bewijs is gevonden van deelname aan een criminele organisatie, afluisteren met een technisch hulpmiddel, gekwalificeerde diefstal en het plegen van voorbereidingshandelingen. Een huiszoeking heeft ook niets opgeleverd.
Lau-Kerssenberg geeft aan verheugd te zijn dat de broers in vrijheid zijn gesteld, maar zegt dat het leed heel groot is. De broers zijn vanaf maandag aangehouden. Volgens haar hoefde het niet zolang te duren.
De raadsvrouw stelt dat zij het de staat heel erg kwalijk neemt en zegt dat de broers een schadevergoeding zullen eisen. De twee broers wonen al twintig jaar legaal in Suriname en hebben een goede baan.
Lau-Kerssenberg vertelt dat er tegenwoordig veel drones worden gebruikt in Suriname. Volgens haar tolereren wij alles totdat er op een dag iets gebeurt en dit wordt dan gelijk in relatie gebracht met een strafbaar feit. “Laat iedereen weten waaraan zij toe zijn”, benadrukt de raadsvrouw. Indien drones een last vormen, dan moet er volgens haar wetgeving gemaakt worden. Lau-Kerssenberg zegt dat de broers niet wisten wie de minister van Justitie en Politie is en ook niet waar hij woont. Zij geeft aan dat haar cliënten wel weten dat zij bij het Presidentieel Paleis, militaire objecten en bij het huis van de president, geen drones mogen laten vliegen.
Zij vertelt dat het om drie batterijen gaat van een drone die allemaal 100 procent waren opgeladen. Volgens haar informatie mogen de batterijen niet 100 procent opgeladen zijn anders kunnen zij schieten. Het was bij de laatste batterij toen de broers zwaargewapende politiemannen op hen afzagen komen. Zij moesten over een schutting en daarna plat liggen. Het vliegen met een drone doet een van de broers al zes jaar. Lau-Kerssenberg geeft aan dat het niet om een geavanceerde drone gaat, maar slechts eentje met een camera. Op een hoogte van 150-200 meters is het volgens haar onmogelijk om te filmen, vanwege de weerkaatsing van de straatlichten. Zij geeft aan dat het Openbaar Ministerie zal bepalen als zij deze zaak naar de rechter brengen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles