Betere faciliteiten met uitbreiding Eye Care Center

De financieringsovereenkomst voor het project: Rehabilitatie en uitbreiding van het Suriname Eye Care Center, is gisteren getekend in het Auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en zal ruim US-dollar 2.5 miljoen kosten. De uitbreiding houdt in dat de Eye Care Center betere faciliteiten gaat bouwen. Er is momenteel een dringende behoefte aan meer ruimte en betere faciliteiten om de oogheelkundige zorg in Suriname veilig te stellen voor de komende 25 jaar. De faciliteiten die nu geboden worden, zijn onvoldoende. Ze zijn ook niet patiëntvriendelijk, omdat een groot aantal patiënten op een klein oppervlak geholpen moet worden.
“Het is net een markt bij ons. Dat is niet prettig voor het personeel en de patiënten. De wachttijden zijn ook te lang”, zegt Jerrel Pawiroredjo, oogarts van Eye Care Center. Met de uitbreiding zullen al deze problemen tot het verleden behoren. De behandelingen zullen minder tijd in beslag nemen en het personeel zal ook verder worden opgeleid. Uitbreiding is noodzakelijk, omdat het Eye Care Center het enige gespecialiseerde oogzorgcentrum is in ons land.
Het gebouw is ontworpen voor 5 artsen, maar momenteel werken er 12. In totaal werken er 67 personen. Er vinden 75.000 consultaties per jaar plaats en er worden 5.200 oogoperaties verricht.
Het project bestaat uit donaties en een lening. De Kirpalani Foundation doneert een half miljoen US-dollar, Iamgold 50.000 US-dollar en de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) financiert een lening van drie kwart miljoen US-dollar. Het streven is om het gerehabiliteerde en uitgebreide gebouw eind 2019 op te leveren. Het centrum zal dan: Suriname Eye Center, Kirpalani-Iamgold Eye Hospital, heten.
Volgens oogarts Pawiroredjo is de behoefte aan oogheelkundige zorg groot. Als mensen ouder worden, komen er meer oogziekten voor. ‘’De nieuwe technologie speelt daarnaast ook een rol, want de behoefte om goed te kunnen zien wordt groter, omdat er veel meer informatie in de wereld is. Destijds was de technologie nog niet zo ver, dus mensen hadden geen behoefte om naar de televisie te kijken of te lezen.’’ Wereldwijd, dus ook in Suriname, komt er cataract (grijze staar) voor. Pawiroredjo kan niet in cijfers uitdrukken hoeveel patiënten eraan deze ziekte lijden, maar op basis van een vooronderzoek kan de oogarts wel achterhalen hoeveel mensen behandeld worden en hoe de Eye Care Center presteert in vergelijking met andere landen.

 

door Kimberley Fräser

More
articles