NIEUWE BELEIDSBENADERING?

Je kan werkelijk elke kant op met die gewijzigde beleidsinzichten die vanaf augustus 2010 door de NDP-regering onder leiding van Bouterse worden gehanteerd en die je ook wel ‘gewijzigde beleidsbenadering’ zou kunnen noemen. Er wordt echter vrijwel nimmer bij gezegd waarom een ambtenaar op basis van een gewijzigde beleidsbenadering, wordt gemuteerd of doodgewoon thuis wordt gezet voor onbepaalde tijd met behoud van salaris. In de afgelopen 8 jaar is het muteren of gewoon uitschakelen van hoog- en laaggeplaatste ambtenaren, niet opgehouden. Vooral bij de gewapende machten is men nog steeds rancuneus bezig en wordt aan bepaalde ambtenaren die misschien politiek andersdenkend zijn, congé gegeven. Binnen het ministerie van Justitie en Politie is het de afgelopen maanden sinds het aantreden van minister Getrouw, meer regel dan uitzondering, dat hooggeplaatste politie-officieren worden weggewerkt en vaak nog op zeer onelegante wijze. Commissarissen van politie, hoofdinspecteurs, gewestelijk politiecommandanten allemaal in de rang van hoofdinspecteur, worden gewoon opzij gezet en daarbij blijft het onduidelijk, wat deze hoge officieren fout zouden hebben gedaan. We houden het dan op onverhulde politieke rancune vanuit het ministerie van Justitie en Politie en vermoedelijk ook van hoger op.
Men dient echter wel te beseffen dat met het vernielen van het daadwerkelijke kader, de ondergang van het Korps Politie Suriname is ingezet. Je kan onmogelijk met de botte bijl blijven inhakken op een organisatie die al jaren groot gebrek heeft aan goed opgeleid capabel kader en dat blijven vervangen door lager in rang gestelde non-valeurs, die niet in staat zijn een vruchtbare bijdrage aan de opsporing te leveren. En toch gaat men op een heilloze weg verder door maar te besnoeien onder het ervaren goed opgeleid kader. De consequenties van deze zuiveringen zijn nu reeds zichtbaar.

*****

Machtswellustelingen houden thans huis binnen het ministerie van Justitie en Politie. Het heeft er veel van dat wij zo langzamerhand de weg opgaan van een politiestaat waarbij tal van onwetmatige terreurmethoden worden toegepast. Twee jongemannen laten in alle onwetendheid hun onder andere drone vliegen boven de woning van minister Getrouw van Justitie en Politie en worden even later als de grootste misdadigers door zwaarbewapende politieagenten tegen de grond gesmakt en vervolgens ingesloten. De twee jongemannen van Braziliaanse komaf die al twintig jaar legaal in ons land verblijven, werd deelname aan een criminele organisatie, afluisteren door middel van een technisch hulpmiddel, gekwalificeerde diefstal en het plegen van voorbereidingshandelingen, ten laste gelegd. Beschuldigingen die werkelijk nergens op slaan en die zeker geen stand zullen houden op het parket en later bij de rechter-commissaris.
Men is totaal paranoia geslagen bij dit kabinet en in het bijzonder bij de bewindsman op Justitie en Politie. Verreweg de meeste drone-bezitters gebruiken de kleine machines om foto’s te maken en hebben totaal geen kwade bedoelingen. Bovendien is het zo dat het voormelde tweetal vrijwel zeker niet wist, waar de minister woonachtig is. Bovendien is het laten vliegen van drones niet strafbaar. Ook kan de vraag gesteld worden of politieagenten zonder een geldig huiszoekingsbevel, je woning zomaar binnen kunnen stormen en alles ondersteboven mogen gooien. Als men zich niet meer aan de wettelijke regels kan of wenst te houden en mensen zomaar oppakt en tenlasteleggingen voorhoudt die totaal nergens op slaan en dus onwettig zijn, dan zijn we daadwerkelijk in een politiestaat beland.

More
articles