Niet alleen in buurtwinkels lagere prijzen

foto: Johan de randamie

De NDP heeft in de afgelopen periode een pilotproject gedraaid van zes buurtwinkels die le-vensmiddelen tegen lagere prijzen dan in de normale winkels verkopen aan de consument. Dit project wordt naast de verkoop van voedselpakketten uitgevoerd. Hoewel de coalitie zwijgt over de stijgende armoede in ons land, zijn deze projecten voor velen een teken van de nijpende situatie die er heerst. “Armoede of niet, met de overgang van de regering tot het verdelen van voedselpakketten en het oprichten van buurtwinkels, heeft de regering zwijgend erkend dat de prijzen in de winkels oncontroleerbaar stijgen”, zegt bestuurskundige August Boldewijn in gesprek met De West. Daarnaast is hij van mening dat de regering niet alleen in de buurtwinkels moet zorgen voor lagere prijzen, maar dat iedereen toegang moet hebben tot lage prijzen in de winkels.

Boldewijn is van mening dat het niet onder controle hebben van prijzen in de winkels, een teken is van een zwak regeringsbeleid.

Hij denkt dat de hoge prijzen in de winkels het gevolg zijn van de salarisverhogingen. Boldewijn heeft de indruk dat vooral de verenigingen van Chinese winkeliers afspraken maken hoe de prijzen te verhogen en daarmee ook een grotere macht hebben dan de overheid.

Dit moet volgens hem aan banden worden gelegd, omdat het controlerend orgaan van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), niet in staat is de prijzen te beteugelen.

“De NDP moet samen met HI&T hierop toezien en geen buurtwinkels opzetten om een paar mensen te bevoordelen”, stelt Boldewijn. Als aan deze verhogingen geen paal en perk worden gesteld, hebben volgens hem de slarisverhogingen geen waarde. Intussen heeft de president aangekondigd dat de regering verder zal gaan met het opzetten van de buurtwinkels. Hiermee wil de regering de burgers tegemoet komen, zodat zij tegen een veel lagere prijs de dagelijkse levensmiddelen goedkoper kunnen krijgen dan in de gewone supermarkten. Terwijl dit project wordt geordend, zal daarnaast zal ook het pakkettensysteem in de gaten gehouden worden. Boldewijn zegt dat elke organisatie het recht heeft om voedselpakketten uit te delen of te verkopen. Maar als het gaat om politieke partijen, is hij van mening dat het niet de bedoeling moet zijn om er politiek voordeel uit te halen.

door Priscilla Kia

 

More
articles