Studenten leren nep nieuws onderscheiden

In een moderne maatschappij waar mensen overspoeld worden met informatie, is het belangrijk dat mensen weten hoe zij nep nieuws kunnen onderscheiden van echt nieuws. In het kader van de International Education Week van 12 tot en met 16 november, heeft de Amerikaanse ambassade besloten om drie media literacy workshops te organiseren op drie verschillende scholen in Suriname. Het gaat om de Ludwich A. Simonsschool, het Arthur Hoogedoorn Lyceum en Mulo Ellen. Gedurende deze dagen zullen de studenten leren op welke manier zij het nieuws kunnen beoordelen.

In de wereld zijn er ruim 1.8 biljoen websites en 400 uren aan video’s die elke dag gepost worden op YouTube. Van die websites is 51 procent nep. Het grote probleem is dat nep nieuws de wereld lijkt te veroveren. “Onder nep nieuws wordt verstaan het verspreiden van misleidende informatie om geld te verdienen. Hoe meer mensen het nep nieuws lezen, hoe meer geld er verdiend wordt”, zei Daniella Long, politiek economisch en public affairs assistent bij de ambassade.

Vaak is nep nieuws niet verifieerbaar en hebben de schrijvers of uitgevers andere motieven dan het publiek te informeren. Het gevaar voor de samenleving is dat mensen onwaarheden als waarheden zullen gaan beschouwen.

Volgens Patrick Geraghty, public affairs officer van de Amerikaanse ambassade, bestaat de mogelijkheid om uit alle informatie, de belangrijke informatie te kunnen halen. Er zijn standaarden waaraan een nieuwssite moet voldoen om niet als nep beschouwd te worden. Ten eerste moet bekend zijn wie de verslaggever is en welke methode gebruikt wordt bij het verspreiden van het nieuws. Geragthy legde uit dat gekeken moet worden als de nieuwssite of de journalist slechts een bepaalde partij aanhangt, waardoor er geen evenwicht is in het nieuws dat verspreid wordt. Daarnaast moet de bron van de informatie te traceren zijn en moet de mogelijkheid bestaan om feedback te geven en daarmee ook de mogelijkheid om correcties te plaatsen. Voor de lezers is het ook belangrijk dat zij niet alleen de titel van een bericht lezen, maar ook de tekst. Belangrijk is dat de nieuwssite ook gecontroleerd wordt op visuele aanwijzingen, zoals de URL’s. Ten slotte moet de gelezen informatie ook bespreekbaar gemaakt worden met derden om te zien als zij ook hetzelfde hebben vernomen.

In Suriname zijn er ongeveer 340.000 Facebook accounts actief waarvan 80.000 fake en dubbele accounts. Ongeveer 800.000 mobiele telefoons zijn er geregistreerd. De journalist Kavish Ganesh liet door middel van een demonstratie zien uit hoe het kan dat bij het overbrengen van informatie, het originele verhaal verloren gaat. Ook gaf hij informatie over het werk van een journalist. Het Arthur Hoogedoorn Lyceum en Mulo Ellen zullen op respectievelijk 14 en 16 november aangedaan worden met de media literacy training.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles