Onvoldoende afstemming op alternatief onderwijssysteem

Ons onderwijs kampt al jarenlang met een crisis die tal van oorzaken kent. Leerkrachten en onderwijsdeskundigen hebben afgelopen donderdag in het gebouw van de Katholieke Onderwijsbond (KOB) gediscussieerd over de oorzaken van deze crisis en over een alternatief dat goed kan werken. Volgens onderwijspedagoog Gracia Ormskerk, kan het actief zelfstandig leren in competentiegericht onderwijs, een alternatief zijn voor het traditionele, klassikale onderwijs. Uit de discussie kwam naar voren dat zowel leerkrachten als ouders en kinderen, onvoldoende afgestemd zijn op het systeem van zelfstandig leren.

Dit leersysteem vloeit voort uit een onderzoek van Ormskerk waarbij de werking van de nieuwe structuur op IMEAO 2, die moest leiden tot zelfstandig leren, vergeleken werd met de oude structuur.

Bij het zelfstandig leren gaat het vooral om vaardigheden die studenten aanleren om de leerstof te kunnen analyseren. De leercyclus bestaat uit voorbereiding, uitvoering en evaluatie. Volgens Ormkerk is het aanleren en ontwikkelen van de vaardigheden op zich geen probleem, maar vallen de leerlingen al gauw terug naar de oude manier van leren, omdat zij die gewend zijn. Daarom moeten docenten getraind worden in het zelfstandig leren en moeten zij open staan voor deze nieuwe vorm van onderwijs. Ook moet er een controlesysteem zijn vanuit het onderwijs.

De theorie en de praktijk verschillen nagenoeg van elkaar, haalde een docent aan. Volgens het panellid Patricia Etnel, speelt de literatuur een grote rol. “Er wordt weinig geschreven in Suriname. Studenten studeren af met literatuur van het buitenland waarin de Surinaamse onderwijscultuur ontbreekt.” Opgemerkt werd dat alleen docenten die meerwaarde willen geven aan hun werk, meegaan met de ontwikkelingen in het onderwijs. Een ander probleem is dat ook ouders onvoldoende geïnformeerd worden over nieuwe onderwijssystemen. Hierdoor wordt het moeilijk voor ze om hun kinderen bij te staan. Veelal moeten zij zelf naar school om te vragen wat er gedaan wordt.

“Hoe kan men zelfstandig leren werken in een samenleving waar men niet praat over gevoelens? Als docent moet je feedback kunnen verwachten, je moet oog hebben voor groeps dynamische aspecten. Wie gaat ons deze tools bijbrengen, hoe zal de ondersteuning, instructie en controle over leerkrachten geschieden?” wilde een leerkracht weten. Volgens Etnel vergt het zelfstandig leren een hele mentaliteitsombuiging. Het zelfstandig leren zou volgens haar al op de lagere school moeten beginnen in kleinere groepen en niet als de kinderen al ouder zijn geworden en het klassikaal leren al diep geworteld is. “Zijn Surinamers ready voor zelfevaluatie als het nog een taboe is in gezinnen om te praten over gevoelens?”, vroeg Etnel zich af. Ormskerk vulde aan dat ouders nog steeds worden opgeroepen als een kind mondig is, omdat het gezien wordt als brutaliteit. Kinderen moeten volgens haar juist leren om te praten. Volgens Etnel zal er nog een generatie nodig zijn om dit taboe te doorbreken.

door Priscilla Kia

 

More
articles