Impact leringen van Bahá’u’lláh enorm

“Wanneer de leringen van Bahá’u’lláh toegepast worden in Suriname, krijg je een totaal nieuwe samenleving. We gaan dan anders om met elkaar. Gelijkwaardigheid, niet racistisch denken”, aldus Theo Habraken, lid van de Nationale Geestelijke Raad van de bahai’s in Suriname, gisteren bij de viering van de geboortedag van Bahá’u’lláh op 12 november. Hij zou 201 jaar zijn geworden. Bahá’u’lláh is de manifestatie van God van deze tijd. Voor de bahai’s is Bahá’u’lláh, wat Jezus is voor een christen. De volgelingen van Bahá’u’lláh zijn bahai’s.

Vorig jaar in oktober sprak vicepresident Ashwin Adhin in dit verband over de leringen die Bahá’u’lláh ons geeft, zoals de gelijkwaardigheid van de vrouw, de opvoeding voor iedereen, bemoediging, het weten dat alle godsdiensten uit dezelfde bron komen. Volgens Habraken is de impact van de leringen enorm groot en helpen deze leringen te zorgen voor een positieve samenleving. ‘‘Niemand komt aan jouw spullen, niemand zegt je wat je moet doen en niemand probeert voordeel van jou te trekken. Het zijn richtlijnen die we zouden kunnen volgen om corruptie en machtsmisbruik tegen te gaan.’’

Bahá’u’lláh is de schepping is van God. Op gezette tijden stuurt God manifestaties die de mensheid moeten leiden. Al de stichters van wereldreligies zijn door Hem gestuurd met steeds dezelfde boodschap, namelijk dat de mensheid zich verder moet ontwikkelen. De boodschap van deze tijd is dat de ontwikkeling zover moet gaan dat wij ons zelf zien niet meer zien als burgers van een land, maar van de wereld.

Habraken vertelde dat Bahá’u’lláh een honderd tal boeken heeft geschreven en een leven heeft gehad dat bestond uit gevangenschap en verbanningen. Hij heeft een wereldbestuursstelsel in het leven geroepen dat nu wereldwijd functioneert. Er zijn plaatselijke geestelijke raden, onder andere in Paramaribo. Er zijn nationale geestelijke raden, onder andere in Suriname. En er is een universele raad. Er zijn in totaal 187 nationale geestelijke raden in bijna alle landen, los van de islamitische landen waar Bahá’u’lláh verboden. Al zijn leringen zijn terug te vinden in zijn geschriften. Ook in de bahai gemeenschap kan men terecht voor informatie over de activiteiten die de bahai’s wereldwijd uitvoeren. Er zijn kinderklassen, jeugdgroepen, leerkringen voor vijftien jaar en ouder. In deze groepen krijgen de leringen vorm. “De theorie vindt je in zijn geschriften en de praktijk kun je terug zien in de bahai gemeenschappen”, aldus Habraken. Ook wordt er elk jaar tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties, aandacht gevraagd voor de volgelingen van Bahá’u’lláh.

door Kimberley Fräser

 

More
articles