November 9, 2018


APSS verhoogt kipproductie in verband met feestdagen


November 9, 2018

De Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) heeft zich al voorbereid op de komende feestdagen. Dit zegt Nemchand Kanhai, voorzitter van de APSS, tegenover De West. Hij geeft aan dat de behoefte aan kip en kipproducten, met 40-50 procent toeneemt. Met de vakantie en de feestdagen in december, wordt er over het algemeen veel meer kip genuttigd.

De APSS heeft haar productie van 150.000 kuikens per week opgetrokken naar 175.000 -180.000. De prijs van zowel lokale als buitenlandse kip keldert tegen het eind van het jaar. Kanhai legt uit dat dit komt, doordat er een overschot ontstaat op de markt, waarbij men de prijzen verlaagd. Voor dit jaar verwacht de APSS-voorzitter geen noemenswaardig overschot, omdat er niet lang terug een enorm overschot aan kip was. De prijs van kip kelderde naar SRD 10 voor 1 kilo.

De invoerrechten op importkip zijn met 20 procent verhoogd, maar Kanhai verwacht geen groot verschil in de verkoop van kip. Hij geeft aan dat er slechts een lichte stijging te merken is van mensen die zijn overgestapt naar lokale kip. Volgens hem zijn de invoerrechten wel verhoogd, maar de prijzen van importkip zijn hetzelfde gebleven in de winkels. De APSS-voorzitter geeft aan dat de Braziliaanse kip niet zoveel meer wordt geïmporteerd, omdat de lokale kipproducten een zware concurrent zijn. Wat betreft de Amerikaanse kipproducten, is concurrentie onmogelijk, omdat de prijzen van deze producten nog steeds aan de lage kant zijn.

Kanhai vermoedt dat de importeurs hun winstmarge laag houden en dat zij korting krijgen van de Amerikaanse kipbedrijven. Hij zegt dat de Amerikaanse bedrijven zelf opgescheept zitten met kip, waardoor het geven van korting voor hen geen enkel probleem is. Hij benadrukt dat dit voor oneerlijke concurrentie zorgt op de lokale markt.

In de maand augustus maakte de krant melding van een overschot aan kip op de lokale markt, dat was ontstaan door de commotie binnen de pluimveesector met betrekking tot de verhoging van de invoerrechten op kip, waardoor heel veel mensen ertoe over zijn gegaan om kippen te kweken. Kanhai geeft aan dat het overschot inmiddels is genormaliseerd.

door Johannes Damodar Patak