Internationale AoL-trainer Shobha Bagrecha komt naar Suriname

Internationale facilitator Shobha Bagrecha, zal van 8 t/m 18 november een bezoek brengen aan Suriname. Tijdens haar bezoek zal zij verschillende programma’s verzorgen. Op 9 november zal zij de gratis workshop ‘Mind & Meditation’ verzorgen, waarin zij het zal hebben over de mind en hoe die te begrijpen en te laten werken in ons voordeel. “Stel je voor dat je auto gaat rijden, maar je weet niet waar de remmen zijn en je weet niet hoe je het stuur moet gebruiken. Net zo tasten we in het duister wanneer we het hebben over de mind“, zegt Steve Gierdharie, coördinator van deze gratis event.

We gebruiken dagelijks de mind, maar staan er volgens hem niet bij stil wat de mind is. We zeggen vaak: “Ik heb zoveel aan mijn mind”. Gierdharie geeft aan dat het fascinerend is om te zien hoe uiteenlopend de definities van de ‘mind’ zijn en hoe de mind werkt. “Over het lichaam is er wereldwijd eenduid. Je zult niet snel iemand horen zeggen dat een mens drie ogen heeft of dat er gedachten in je maag zitten. Het lichaam heeft bepaalde kenmerken en structuur die we allemaal kennen. De mind daarentegen is abstract”, zegt de coördinator. Volgens hem zijn wij zo betrokken in de activiteit van de mind, dat we het niet kunnen waarnemen en simpelweg geen tijd uittrekken om na te gaan waar gedachten vandaan komen, waarom we zoveel gedachten hebben en waarom we zo overrompeld worden door emoties. “Wellicht is interessanter dan het begrijpen van wat de mind is, het leren omgaan ermee. Noch op school, noch thuis hebben we leren omgaan met emoties, spanningen en met ons gedachten. Zeker in deze tijd, waarin we te kampen hebben met een recessie is het meer dan belangrijk om skills, tools en technieken binnen handbereik te hebben om, om te gaan met al deze onwenselijkheden, aldus Gierdharie.” Hij benadrukt dat de cursussen verzorgt door Shobha Bagrecha gratis zijn en voor alle leeftijden.

Naast de gratis workhop van vrijdag 9 november in Lallarookh Ballroom zal zij op 10 november ook een “Mudra Workshop” verzorgen en een cursus, ‘Succes without Stress”, voor topfunctionarissen, professionals en stafleden. Mudra’s zijn simpele technieken om onder ander de mind te kalmeren en nieuwe energie op te doen om zodoende om te gaan met de uitdagingen van ons dagelijkse leven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de facebook pagina van Art of Living. Van 15-18 november zal zij ook het Art of Silence programma verzorgen. Gierdharie zegt dat met de komst van internationale trainers en sprekers van AoL de ook voorbereidingen worden getroffen om de grondlegger van AoL, Sri Sri Ravi Shankar naar Suriname te brengen. Hij vertelt dat hij al meer dan vijftien jaar niet in Suriname is geweest. Desalniettemin zijn er in afgelopen jaren wel toptrainers naar Suriname afgereisd, die diverse programma’s hebben verzorgd.

Over Shobha Bagrecha

Als een senior lid van Art of Living internationaal onderscheidt Shobha Bagrecha zich niet alleen als een teacher van meer dan twintig gespecialiseerde cursussen, maar ook als inspirator en organisator van dienstbaarheidsinitiatieven die van invloed zijn geweest op honderdduizenden mensen. Shobha is geboren in Ahmedabad en opgevoed in een klein dorp in Rajasthan, India. Zij herinnert zich dat zij al van jongs af op zoek was naar een manier om een bijdrage te leveren in de samenleving. Haar sterke gevoel voor meditatie en dienstbaarheid, brachten haar in contact met veel organisaties en leraren, maar pas toen ze deelnam aan de Art of Living-programma’s en leerde over Sri Sri Ravi Shankar (de oprichter) zijn visie – om mensen van alle achtergronden te verenigen, en religies en etniciteit te overstijgen om zodoende een geweldloze en stressvrije wereld te creëren – wist Sobha dat ze haar huis had gevonden van waaruit zij haar bijdrage aan de wereld kon leveren. Shobha is momenteel een inwoner van de Verenigde Staten en reist de hele wereld door voor het onderwijzen van geavanceerde meditatie en stress-verwerking workshops, het organiseren en het coördineren van internationale programma’s die erop gericht zijn een blijvend verschil te maken in de wereld en om te helpen een stressvrije en geweldloze wereld te creëren. Sobha bracht in 2012 al een bezoek aan Suriname voor het verzorgen van diverse vervolgcursussen van Art of Living.

door Johannes Damodar Patak