Surinamer wordt uitgeleverd aan VS

De Surinamer Steven Antonius die vorige week samen met de Guyanees Shervington Lovell en de Colombiaan Ricardo Ramirez is aangehouden voor drugssmokkel, wordt deze week uitgeleverd aan de Verenigde Staten van Amerika (VS). Dit meldt de Guyanese krant Stabroek News. De VS heeft de uitlevering van het drietal gevraagd. Antonius en Lovell vechten hun uitlevering niet aan, terwijl Ramirez dat wel doet. Het is niet duidelijk als Suriname bereid is mee te werken aan de uitlevering van Antonius.

Het drietal is vorige week donderdag op verdenking van drugshandel aangehouden op de Norman Manley International Airport in Jamaica. De aanhouding is verricht na maandenlang onderzoek met Guyanese, regionale en internationale autoriteiten. De Jamaicaanse autoriteiten hebben Lovell en zijn twee kompanen opgewacht en ze direct gearresteerd toen zij uit het vliegtuig stapten. De Guyanees zou vermoedelijk ook eigendommen hebben in Jamaica. In de Verenigde Staten zullen de mannen te maken krijgen met aanklachten tegen drugshandel en daarmee samenhangende strafbare feiten.

Van Lovell wordt gezegd dat hij de eigenaar is van het Tower Suites-hotel in Main Street en van enkele andere hotels in de stad en in Berbice.

In juli van dit jaar opende hij samen met zijn echtgenote het Leisure Inn Hotel en de Multi Purpose-faciliteit tijdens een galaceremonie in de stad Nieuw Amsterdam, Verenigde Staten. Eerder hielden de Jamaicaanse autoriteiten een schip vast dat eigendom was van Lovell, de Shiva Hope. Vol-gens rapporten werd het schip gebruikt om drugs te verhandelen tussen Jamai-ca en St. Maarten. In 2010 was Lovell een van de za-kenmannen die door de politie werd gearresteerd na een reeks executies.

De verdachte Ramirez wordt verweten de aanwerving van grote boten en semi-duikboten en de levering van grote hoeveelheden cocaïne aan groepen in Suriname en Guyana. Antonius wordt gezien als de uitvoerder. Shervington Lovell, alias Big Head, werd uitgekozen, omdat hij naar verluidt een hechte band had met een groep die actief is in Suriname en Guyana. Minstens twee vaartuigen die zijn gevonden in rivieren in het noordwestelijk oerwoud van Guyana, dicht bij de grens met Venezuela, zouden in relatie zijn gebracht met Ramirez.