Centrale Bank verovert eerste voetbaltitel

Een tactisch spelende Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft woensdagavond in het Dr.Ir.Franklin Essed Stadion voor de eerste maal beslag weten te leggen op het voetbalkampioenschap van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS Plus). De moederbank versloeg in de finale Telesur na een gelijkopgaande ontmoeting met 2-1. Geruime tijd leek het treffen bij een stand van 1-1richting een verlenging van tweemaal vijf minuten te zullen gaan. Nieuwe aanwinst Alfredo Fin-kie dompelde de telecomprovider ongeveer drie minuten vóór het eindsignaal in rouw door vanuit een goed genomen vrijetrap het winnende doelpunt langs doelman Clint Ost te koppen.

De bankiers speelden volgens verwachting heel slim tegen het goed georganiseerde Telesur. Het Telecommunicatiebedrijf beschikt over een jongere ploeg en dus meer snelheid, maar de CBvS nam dit gevaar helemaal weg door zich diep op eigen helft te graven. De financiële instelling opereerde vanuit een gesloten verdediging en probeerde veelal middels diepte passes Finkie in stelling te brengen. Het tempo van het spel werd ook gedropt, waardoor het veel jongere team van Telesur niet in zijn spel kon komen. Een andere CBvS-nieuweling Alfredo Fonkel opende de score middels een prachtig genomen vrijetrap. Telesur antwoordde niet lang hierna via volleybaltopper Dion Brunings. Hij ging goed mee met de aanval en zag zijn inzet via doelman Harold Blokland in het doel belanden; 1-1.

Na rust viel er weinig te beleven, aangezien ploegen heel voorzichtig speelden. Na, wat later het winnende doelpunt zou blijken te zijn, verdedigde CBvS met man en macht haar voorsprong.

Het was even billenknijpen, maar Telesur kon geen opening in de stugge defensie van de bankiers vinden. Bij het horen van het laatste fluitsignaal schreeuwde de CBvS-familie het uit van opluchting. Governor Glenn Gersie stond gedurende de gehele ontmoeting bij de spelersbank te duimen en vierde uitbundig het feest mee.

De SWM overrompelde een gedemotiveer-de SZF in de strijd om de derde plaats met liefst 8-0. Al vóór de start was duidelijk dat het een moeilijke wedstrijd voor de ziekenzorgverzekeraar zou worden. SZF verscheen met slechts negen spelers aan de start en moest het verder doen zonder sterkhouders Ivanildo Misidjan (geschorst) en Ulrich Reding (geblesseerd) en Daninho Gill. Laatstgenoemde kwam later binnenlopen en sloot zich als tiende man aan.

Het nutsbedrijf maakte gretig gebruik van deze gelegenheid en scoorde erop los. Bij het ingaan van rust zorgden Raydell Schurman, Joal Menes en Maikel Watson (2x) voor een 4-0 score. Inmiddels raakte SZF Milton Clark kwijt vanwege een blessure.

Gordon van Emden liep ook geblesseerd naar de spelersbank, maar keerde later terug. In de tweede helft sloot nog één speler zich aan bij SZF, maar merkwaardig genoeg viel later Earvin Weekers ook geblesseerd uit. Menes, Melvin Morman, Miquel Fikki en Andwelle Baja completeerden de acht.

De EBS had strafschoppen nodig om zich van Staatsolie te ontdoen in de strijd om de vijfde plaats. Na zestig minuten reguliere speeltijd was de eindscore 2-2. Dit was tevens ook de ruststand. Het nustbedrijf had een lichtveldoverwicht in de eerste helft en kwam terecht op voorsprong via Quincy Fernandes, die middels een prachtig schot de doelman verschalkte; 1-0. Er volgde na de openingstreffer een interessante periode. Sergio Karijo trapte Staatsolie naar 1-1, maar binnen enkele seconden bracht Mikel Moeljoredjo EBS weer op voorsprong; 2-1. De stroomleverancier had nauwelijks het feestje gevierd toen Staatsolie aan de andere kant een strafschop kreeg. James Stoard belastte zich met de penalty en maakte geen fout; 2-2.  In het tweede bedrijf waren er weinig hoogtepunten en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. De stroomleverancier bleek in deze periode over stalenzenuwen te beschikken en won de strafschoppenserie met 4-2.

De SLM legde pas in de slotfase beslag op plek nummer zeven. Surinam Airways boekte een 2-0 overwinning op het Korps Politie Suriname (KPS).