Energiedeskundigen: ‘Meer ellende bij nieuwe overeenkomst Alcoa’

De energiedeskundigen Viren Ajodhia, Edmund Neus, Marcel Eyndhoven en Eddy Boetius, verwachten meer ellende bij de nieuwe overeenkomst die de Presidentiële Onderhandelingscommissie heeft getekend met Alcoa op Aruba. Dit kwam maandagavond naar voren tijdens een discussieavond georganiseerd door de Faculteit Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit (AdeKuS).

Tijdens de discussie was ook de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons aanwezig. De energiedeskundigen vormden een panel. Ajodhia en Neus waren erg kritisch over de nieuwe overeenkomst. Zo was in de vorige overeenkomst die het parlement heeft afgewezen, opgenomen dat de stuwdam in goede staat zal worden overgedragen. In de nieuwe overeenkomst staat dat deze overgedragen zal worden in de staat waarin die zich bevindt.

Volgens de voorzitter van de onderhandelingscommissie, Dilip Sardjoe, zullen de milieuwetten van Delaware worden toegepast, maar in de overeenkomst staat dat de milieuwetten van Nederland van toepassing zijn, terwijl erin de Brokopondo-overeenkomst wordt gesproken over de Amerikaanse wetgeving.

Het parlement heeft de nieuwe overeenkomst op 25 september j.l. van de regering ontvangen. Geerlings-Simons gaf aan dat het onmogelijk is om de nieuwe, 280 pagina’s tellende overeenkomst, binnen twee maanden te behandelen in het parlement. Zij gaf aan dat de commissie van rapporteurs inmiddels gestart is met haar werk om de overeenkomst goed te bestuderen. De assembleevoorzitter vertelde dat er verschillende mensen en organisaties gehoord zullen worden in dit proces. Ook zijn er deskundigen uit het buitenland gehaald om het parlement bij te staan. Geerlings-Simons heeft besloten om de overeenkomst online te plaatsen, zodat een ieder inzage heeft. De regering mag volgens haar heel wat vragen in het hoogste college van staat verwachten.