SBO niet onder de indruk nieuwe busroutes Wanica

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie zal per 1 november, elf particuliere bustrajecten invoeren. Een deel van deze trajecten wordt in het district Wanica ingevoerd. Het directoraat Transport gaat over tot het invoeren van deze bustrajecten voor de ontsluiting van de woongebieden waar geen openbaar vervoer is. De Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) is niet echt onder de indruk van de nieuwe routes, vooral omdat een groot deel van deze routes, de bestaande routes zal overlappen. SBO- voorzitter Suraj Sahadew-Lall heeft daarnaast ook niet de indruk dat de nieuwe routes lang stand zullen houden, wat nadelig zal zijn voor de reeds bestaande busroutes. Hij wees erop dat dit vooral geldt voor de bushouders van het district Wanica. Er zijn al diverse particuliere busroutes in het district die elkaar overlappen.

Als de nieuwe routes geen lang leven beschoren zijn, zal volgens Sahadew-Lall de route Paramaribo-Lelydorp (PL) daar het meest onder lijden, gezien het aantal bussen op die route vrij groot is. In dat geval bestaat volgens hem de kans dat de bussen die rijden op de nieuwe routes, zullen gaan rijden op de bestaande routes in het district. Op de nieuwe routes, zouden, aldus Sahadew-Lall, bussen van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) ingezet zouden kunnen worden. Gezien er landelijk ruim vijftienhonderd particuliere bussen zijn en erop bepaalde routes al een groot deel actief is, vindt de SBO het besluit van het ministerie vooral voor het district Wanica, geen goed idee. De SBO ziet liever dat het ministerie werkt naar betere investeringen en een beter inkomen voor de ondernemers die actief zijn in de particuliere bussector.

De directeur van Transport, Joyce Blokland, liet eerder weten dat er behoefte aan openbaar vervoer is in deze gebieden, omdat mensen erover geklaagd hebben dat er geen bus in hun buurt rijdt. Aan de hand van een evaluatie die een maand na de start van de nieuwe trajecten uitgevoerd zal worden, zal het ministerie beslissen of behoefte is aan meer bussen.

door Richelle Mac-Nack