MAF Suriname bevoegd om gevaarlijke goederen te vervoeren

De Surinaamse Zendings Vliegdienst, meer bekend als MAF Suriname, heeft vandaag de speciale autorisatie van ‘Dangerous Goods carrier’ ontvangen van de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS). Op deze dag viert MAF Suriname ook haar 54-jarig bestaan. MAF is hiermee de eerste en enige vliegmaatschappij in Suriname met dit certificaat, waarbij zij ook bevoegd is gevaarlijke stoffen en goederen van en naar het binnenland te vervoeren. De goederen worden vervoerd volgens de strenge veiligheidsvoorschriften van de ICAO.

Volgens MAF-directeur Andy Bijkerk, is dit een mijlpaal voor het vliegbedrijf. De vliegmaatschappij dient het binnenland van Suriname al 54 jaar met vlieg- en radiodiensten. Bijkerk vindt het belangrijk dat MAF Suriname zich houdt aan de nationale en internationale voorschriften. Veiligheid staat hoog in aanzien bij de maatschappij. Het certificaat garandeert dat goederen veilig vervoerd worden. De MAF-medewerkers weten niet alleen wat wel en niet vervoerd mag worden, maar ook hoe de verpakking moet geschieden.

MAF-bestuursvoorzitter Marten Schalkwijk, zegt dat het vliegverkeer in Suriname de afgelopen jaren wat drukker is geworden. Het is daarom van groot belang dat de vluchten veilig uitgevoerd worden. Momenteel bestaat de vloot uit drie vliegtuigen.

Tachtig procent van de vluchten die MAF uitvoert, is gericht op onder andere medische hulp, kerken en gemeenschapsontwikkeling. Het overige 20 procent bestaat uit normale vluchten, een ieder kan dus een vlucht boeken. De inkomsten die verkregen worden uit de normale vluchten, zijn bedoeld voor de ontwikkeling van het binnenland. Hoewel MAF Suriname zich verdienstelijk maakt voor een ieder, kiest zij graag voor vaste klanten. “We willen aparte diensten aanbieden die andere vliegmaatschappijen niet hebben”, zegt Schalkwijk. Volgens hem volgt MAF Suriname een groen beleid, waarbij het beschermen van het milieu heel serieus wordt genomen. Vluchten naar de goudgebieden worden er niet gemaakt. MAF Suriname is een non-profit vliegmaatschappij die opereert vanuit het vliegveld Zorg en Hoop. Het team bestaat uit tien personen.

door Kimberley Fräser