Dagelijks 5 gevallen van beroerte op SEH

De neuroloog van het Neuro & Care Center Suriname (NCCS) van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Warisha Koendan, geeft te kennen dat er per dag zich gemiddeld vijf mensen die symptomen van een beroerte vertonen, zich aanmelden op de Spoed Eisende Hulp (SEH).

“Als neurologen hebben we nog steeds het gevoel dat de informatie over beroertes best gebrekkig is in de samenleving.”

Gezien het aantal aanmeldingen, heeft het NCCS gemeend om dit jaar in verband met World Stroke Day, (Wereld Beroerte Dag) vandaag, maandag 29 oktober, een mini-informatiebeurs te houden.

De beurs is bedoeld om de samenleving bewust te maken, omdat het volgens Koendan vaak voorkomt dat mensen zich te laat aanmelden, omdat ze de symptomen niet herkennen en niet op de hoogte zijn van de risico’s, terwijl een beroerte een grote impact kan hebben op de gezondheid. Het is belangrijk volgens Koendan om te weten wat de risicofactoren zijn en wat je kunt doen om een beroerte te voorkomen. Daarnaast is een goede nazorg nodig voor iemand die een beroerte heeft gehad. “Mensen met een beroerte hebben vaak een mate van invaliditeit die hulpmiddelen en thuiszorg nodig maakt. Het is belangrijk dat deze mensen daarover ook geïnformeerd worden”, aldus Koendan. Het afgelopen jaar hebben het revalidatiecentrum en de Vereniging Verder na een beroerte, World Stroke Day op kleine schaal herdacht door activiteiten te houden.

Vorig jaar rond deze periode is de neuro high care geopend, waarbij het trombolyse van patiënten die een beroerte hebben gehad, ook mogelijk is.

Op de mini-beurs zijn onder andere de volgende stands aanwezig: Neuro Care Cen-ter Suriname AZP, Cardiologie, Revalidatie-team, AZP-apotheek, Thuiszorg, Revasur, One Stop Shop, Vereniging Verder na een beroerte, trombosediensten.

Het internationale thema luidt: Support for life after stroke. Morgenavond worden de activiteiten vervolgd met een klinische avond, waarop ook een lezing wordt gehouden die interessant is voor huisartsen.

door Kimberley Fräser