Regering roept bevolking op tot kalmte

De minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Edgar Dikan, heeft gisteren tijdens een plenaire vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), de bevolking opgeroepen tot kalmte. Dit haalde hij aan toen hij sprak over de grenskwestie waarbij goederen van Surinaamse staatsburgers in brand zijn gestoken tijdens een gezamenlijke patrouille van Franse en Surinaamse militairen. Dit voorval deed zich voor op 25 september jongstleden. Recent zijn wederom goederen van Surinamers in brand gestoken. Minister Dikan haalde aan dat de regering alles in het werk stelt om de rust te waarborgen.

‘’We zitten in een grensgebied’’, zei Dikan. Volgens hem zijn de grensgebieden zo met elkaar verweven dat de notie grens daar niet telt. ‘’We zijn bijna genoodzaakt om samen te werken met de Fransen om de broodnodige ontwikkeling in dat gebied te brengen”, geeft de bewindsman aan. Dikan gaf aan dat de regering meeleeft met de mensen die getroffen zijn.“ Dit handelen is niet goed voor de relatie die we hebben met de Fransen.”

Dikan zegt dat het ministerie vanaf 25 september in contact staat met het traditioneel gezag, toen de Fransen voor de eerste keer ertoe zijn overgegaan om bezittingen van Surinaamse staatburgers in brand te steken. De minister bedankt het traditioneel gezag dat tactvol heeft opgetreden, waardoor de situatie niet is geëscaleerd. Vandaag vertrekt een regeringsdelegatie naar het gebied, alwaar er een krutu is gepland met het traditioneel gezag en eventueel de lokale bevolking.

De minister van Defensie, Ronni Benschop, heeft laten weten dat de gezamenlijke patrouilles van Franse en Surinaamse militairen een reguliere operatie is, die niets te maken heeft met het verdrag dat recent is gesloten tussen de twee landen.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, benadrukte dat de regering graag heeft dat de rust terugkeert tussen beide landen. Tijdens een onderhoud met de Franse ambassadeur, zijn er volgens de minister zaken aangehaald die aan verbetering toe zijn in de relatie tussen de twee landen. Aanstaande maandag komt er een vervolggesprek hierop. Melvin Bouva stelde dat volksvertegenwoordigers van Marowijne ook betrokken moeten worden bij dit overleg.

Diverse parlementariërs, zowel van de oppositie als van de coalitie, wilden duidelijkheid over de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Amzad Abdoel (NDP) is van mening dat het onlangs gesloten verdrag met het buurland weer beëindigd kan worden, als blijkt dat de Fransen op deze voet verder gaan.

door Richelle Mac-Nack