‘Gedrag geen aanleiding voor mishandeling’

“Het gedrag van een man of vrouw is op geen enkele wijze een aanleiding voor mishandeling.” Zo reageert NPS-parlementariër Patricia Etnel desgevraagd op de uitspraak van NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday, die gisteren in de assemblee gezegd zou hebben, dat vrouwen door hun gedrag aanleiding kunnen geven tot geweld. “Ik sta er versteld van dat anno 2018 er nog mannen zijn die zo denken en ik betreur het”, zegt Etnel.

Volgens Gangaram Panday gebruiken vrouwen meer verbaal geweld, terwijl mannen zich meer schuldig maken aan fysiek geweld. Door verbaal geweld te gebruiken, kan de vrouw volgens Gangaram Panday geweld uitlokken. Etnel stelt dat het gedrag van een persoon, of die nu een man is of een vrouw, niet als excuus gebruikt moet worden de ander in elkaar te slaan of op brute wijze te vermoorden. “Het gedrag van een persoon is deel van de opvoeding en de maatschappij moet leren hoe daarmee om te gaan.

Dat geeft mannen en vrouwen geen bevoegdheid om elkaar te slaan”, benadrukt Etnel.

Volgens haar moet de uitspraak van Gangaram Panday gezien worden als een wake-up call, omdat er vele anderen zijn die net zo denken. Het is daarom belangrijk dat de bewustwording komt en dat niet alleen de strafmaat verhoogd wordt.  Etnel zegt niet tegen mondigheid te zijn, omdat de samenleving volgens haar geen mens moet opvoeden die geen tegenstand kan bieden tegen de wereld. “Niemand bindt je aan een vrouw of een man. Je hebt de vrijheid om te komen en te gaan. Als je ziet dat je een vrijpostige vrouw hebt en je kan niet ertegen, heb je de keus haar te verlaten en een andere te zoeken”, merkt Etnel op.

Volgens de parlementariër mag je nooit zoveel van iemand houden dat je je vrijheid opgeeft. Liefde, begrip en communicatie zijn belangrijk in een relatie. “De man geeft leiding, maar dat betekent niet dat hij op het hoofd van de vrouw moet zitten. We moeten het samen doen, maar als de communicatie ons niet op één lijn brengt, dan moet het stoppen”, aldus Etnel.

door Priscilla Kia

More
articles