Verhoging productiviteit bittere noodzaak tijdens crisis

Tijdens een crisisperiode is productiviteitsverhoging een bittere noodzaak. Dit haalde de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, gisteren aan tijdens de voortzetting van de behandeling van de Wet Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman wees erop dat productiviteitsverhoging van belang is voor de groei van de nationale economie voor zowel de overheid, private sectoren en de individuele burger. Productiviteitsverhoging kan invloed hebben op de arbeider die streeft naar een bepaalde mate van onafhankelijkheid en op de burger die verlangt naar een hogere levensstandaard. Hoewel de minister onderkent dat er meerdere definities zijn voor productiviteitsverhoging, haalt hij aan dat de kern van alle definities aangeeft, dat door productieverhoging er meer bereikt kan worden met de beschikbare hulpmiddelen en dat hetzelfde bereikt kan worden met minder middelen met behoud van de kwaliteit en zonder roofbouw te plegen op mens, maatschappij en milieu.

De groei van de economie hangt volgens Moestadja in belangrijke mate af van ons vermogen om op efficiënte wijze de beschikbare arbeid, kapitaal, initiatief, talent, werkmethode en innovatie te maximaliseren om zo een hogere productiviteit te bereiken.

De minister gelooft dat een van de meest effectieve manieren voor het verbeteren van de productiviteit op bedrijfsniveau, de toepassing van een nationaal programma is om de vaardigheden van de werknemers te vergroten. “Deze strategie wordt vaak aangeduid met ‘work force development’ en is voor bedrijven een kostenbesparende manier van opleiden door werknemers trainingen aan te bieden”, geeft Moestadja aan. Het algemene doel hiervan is het verhogen van de productiviteit en het concurrentievermogen en van de inkomsten van bedrijven en individuen.

De minister gaf aan dat de betrokkenheid van bedrijfsleven in dit proces onderkend wordt. De betrokkenheid moet zich manifesteren in daadwerkelijke en actieve participatie van de structuren en beleidsformulering en uitvoering.

“Met het bovenstaande is niet gezegd dat met de komst van het NPC, bedrijven de bevoegdheid ontberen om zelfstandig productiviteitsprogramma’s uit te voeren. De verandering zal wel zijn dat het NPC zal aanbieden om specifieke programma’s te helpen ontwikkelen”, aldus de minister. Het NPC zal zich als zodanig moeten presenteren en ook geaccepteerd worden. Daarom is actieve participatie van het bedrijfsleven van groot belang.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles