Vogeltrek naar bewoonde gebieden door droogte

De droogte treft niet alleen de mens, maar ook dieren en planten. Als gevolg van de droogte, trekken veel vogelsoorten naar bewoonde gebieden op zoek naar water en voeding. Dierenactiviste Cynthia Ashruf tevens voorzitter van de Stichting Henk Abrahams, zegt desgevraagd dat ook zij heeft opgemerkt, dat bij het geven van voeding aan zwerfdieren, de papegaaitjes klaar staan om mee te eten.

Ashruf geeft aan dat de mens nog altijd de mogelijkheid heeft om naar de winkel te stappen voor een flesje water, maar dat de dieren die luxe niet hebben. Zij doet daarom een beroep op de samenleving om bakjes met water op een bepaalde hoogte te plaatsen op een koele plek, zodat ook de dieren hun dorst kunnen lessen. Door de droogte is water vooral voor wilde dieren een probleem. Het water in de rivieren is tegen deze tijd ook zout.

Huisdieren zijn afhankelijk van mensen. Ashruf benadrukt dat het daarom belangrijk is dat er voor hen water op een koele plek wordt neergezet en dat het steeds ververst wordt. Er zijn volgens haar nog steeds harteloze mensen in de samenleving die hun huisdieren, met name honden, onder een zinken dak laten zitten in de felle zon. Onder zo een dak wordt het gloeiend heet. Ashruf doet dan ook een beroep op dierenbezitters om hun dieren in schaduw onder te brengen, voorzien van water. Tijdens het voeden van de zwerfdieren, merkt zij dat de dieren veel minder trek hebben door de hitte en droogte.

De dierenactiviste merkt op dat er in ons land onverantwoordelijk wordt omgegaan met de natuur. Ze zegt dat diverse overheden aan ontbossing en kaalkap doen, zonder onderzoek te verrichten naar de populatie van de wilde dieren en wat de gevolgen voor hen zijn. Ook wordt er volgens Ashruf niet gedaan aan het herplaatsen van deze dieren. Daarom is het volgens haar geen vreemd fenomeen wanneer men een wild dier op zijn of haar erf ziet, omdat de mens steeds dichterbij de woongebieden komt van deze dieren. Zij geeft aan dat terwijl de mens in feite de indringer is in de woongebieden van de dieren, de dieren het gelag betalen door ze te doden. “Er is geen beleid”, benadrukt de dierenactiviste.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles