Japan doneert USD 3.5 miljoen voor visserijsector

De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Yldiz Pollack-Beighle en de niet-residerende Japanse ambassadeur Mitsuhiko Okada, hebben vandaag de Exchange of Notes ondertekend, welke aansluit op het economische en sociale programma van Japan. Japan heeft US-dollar 3.5 miljoen toegekend voor de aanschaf van apparatuur die een impuls zal geven aan de visserijsector.

“We zijn erg enthousiast over het feit dat we in deze sector werkgelegenheid en meer innovatie zullen bieden’’, aldus Pollack-Beighle. Suriname en Japan hebben een samenwerking van 43 jaar. Met deze stap zal een van de belangrijkste doelstellingen worden vervuld, namelijk het zorgen voor veilig voedsel en het bieden van werkgelegenheid.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Lekhram Soerdjan, gaf aan dat er een aantal visserijfaciliteiten zijn, met name in Commewijne en Nickerie, die positief hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en groei in de visserijsector. Bovenal heeft de samenwerking met Japan geresulteerd in een verbetering en groei van de sector.

De donatie is geheel bestemd voor de visserijsector. De sector zal voorzien worden van tools en faciliteiten, welke de sector verder zal stimuleren om potentie te creëren. Soerdjan benadrukt dat het belangrijk is om de relatie tussen beide landen verder te verdiepen, vooral omdat die gebaseerd is op de duurzaamheid van de visserijsector. “We hebben een duurzame visserijsector nodig als we op lange termijn willen doorgaan”, gaf Soerdjan aan.

De middelen zullen daarbij een cruciale rol vervullen. De minister kijkt in de toekomst uit naar meer ondersteuning van Japan die gericht is op faciliteiten, technologie en onderzoek op biologische hulpbronnen en het gebruik daarvan en de bevolkingsgroei in onze visserijzone.

door Kimberley Fräser

 

More
articles