Armoede vraagt om gezamenlijke aanpak

Het armoedevraagstuk kan niet alleen opgelost worden door de overheid. Er zijn meerdere actoren die een bijdrage kunnen leveren bij het wegwerken van dit maatschappelijke probleem. De onlangs opgerichte Nationale Vereniging van Welzijnsorganisaties in Suriname, heeft bij haar proclamatie afgelopen zaterdag, een uiteenzetting gegeven van zaken waaraan ze zeker zal werken. De voorzitter Robby Berghout, haalde aan dat het aanpakken van armoede, gezamenlijk gedaan moet worden. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en de individuele burgers, moeten hieraan hun bijdrage leveren.

Hij vindt het belangrijk dat alle mechanismen die armoede veroorzaken, aangepakt worden. Berghout wijst erop de huidige crisis erg diep heeft ingeslagen in Suriname. “Het armoedevraagstuk kunnen we dus absoluut niet negeren. Bij armoede gaat het niet alleen om geen of te weinig inkomen”, geeft hij aan.

Armoede heeft volgens hem ook vaak gevolgen voor de gezondheid van voornamelijk burgers met een minimuminkomen, ze geraken in een sociaal isolement en het kan leiden tot maatschappelijke problemen, onder andere criminaliteit, kinderarbeid, jeugdprostitutie. Volgens de Nationale Vereniging van Welzijnsorganisaties (NVWO) kan alleen een integrale aanpak structureel antwoord bieden op het armoedevraagstuk. De voorzitter benadrukt dat armoede een politiek, financieel-economisch en maatschappelijk vraagstuk is.

De NVWO vindt tevens dat de zelfredzaamheid van mensen gestimuleerd moet worden. “Naast zelfredzaamheid, moeten we de solidariteit onder de Surinamers ook stimuleren; solidair zijn met hen die het moeilijk hebben, met de maatschappelijke onderklasse”, aldus Berghout.

Het armoedevraagstuk zal samen met het onderwijs, de gezondheidszorg, productief ondernemerschap, sport en cultuur, de volledige aandacht krijgen van de NVWO. De NVWO wil toonaangevend zijn in het ondersteunen en leveren van kwaliteitsdiensten aan haar leden. Zij wil hieraan invulling geven door een zichtbare bijdrage te leveren via diverse actieplannen die de verbetering en de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving beogen, waardoor onder andere het armoedevraagstuk wordt teruggedrongen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles