Telesur stoot SZF van zwemtroon

De eerste verrassing bij de jubileumviering van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-Plus) heeft niet lang op zich laten wachten.  Bij de start van de 31ste editie van het toernooi, dat dit jaar officieel dertig jaar bestaat, ging Telesur er met de zwemtitel van door. Het communicatiebedrijf stootte in Parima tegen de verwachtingen in het Staats-ziekenfonds (SZF) van de troon.

Het was alweer de vijfde zwemtitel voor Telesur maar pas de eerste sinds 1993. Anderzijds voorkwam de telecomprovider dat recordkampioen SZF zijn derde zwemkampioenschap op rij en tiende overall behaalde.

Telesur eigende zich vrijdagavond met 175 punten de zwemtitel toe. De kampioen ondervond vooral concurrentie van de SLM die verraste door met 140 punten als runner-up te eindigen en voor het eerst sinds 2011 weer een plek in de top drie te bemachtigen.

SZF, die de vorige twee edities won eindigde met 137 punten op een teleurstellende derde plek.

Het leek vrijdag opnieuw de avond van het SZF te worden toen Ferancia Madretsma net als vorig jaar als eer-ste aantikte op de 50 meter schoolslag bij de vrouwen. Ze prolongeerde haar titel in stijl door haar eigen record die ze vorig jaar vestigde te verbete-ren: in 2017 liet Madretsma een tijd van 41.75 sec. noteren en dit keer registreerde ze 41.57 seconden.

Carah Nieuwendam van Telesur werd tweede in 45.53 seconden terwijl M-a-riska Purperhart van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 47.64 op de derde plek eindigde. Maar Telesur sloeg later op de avond terug door eveneens een record te verbreken. Dit keer was het  Shannon Pur-perhart die op de 50 meter vrije slag bij de vrouwen namens het telecommunicatiebedrijf een nieuwe tijd regi-streerde. Purperhart klokte 29.33 seconden en was daarmee sneller dan de 29.98 seconden van Morena Leter uit 2016. Merredith Stoutenburg van de Energiebedrijven Suriname (EBS) tikte vrijdag als tweede aan na 35.36 seconden terwijl Deborah Haime van Staatsolie op de derde plaats 35.56 seconden liet noteren.

SZF schreef ook 50 meter schoolslag bij de mannen op zijn naam. Winnaar Gilciano Strooker klokte 36.50 seconden en liet Claudio Sarucco van SLM die 38.12 noteerde achter zich. Ran-dall de Freitas van Telesur eindigde na 38.17 op de derde plek.

Het SZF zag echter Telesur in de 200 meter estafette vrijeslag aan het langste eind trekken. Shannon Purper-hart, Randall de Freitas, Carah Nieu-wendam en Jair Vreugd noteerden met 2:03.81 minuten de snelste tijd.

Het viertal liet Ferancia Madretsma, Leon Hendrison, Ivette Bonapart en Gilcia Strooker  ruim achter zich. Het kwartet van het SZF noteerde 2:10.16 minuten terwijl Claudio Sarucco, Kathleen Muntslag, Ferdinand Nahar en Karin Tirion van SLM met 2:24.74 op de derde plats eindigden.

De andere hoofdprijs van de avond ging naar EBS die in de persoon van Given Pinas de 50 meter vrijeslag bij de mannen won. Pinas tikte na 25.75 seconden als eerste aan terwijl Jair Vreugd na 26.39 seconden als tweede aankwam. Roan Rellum van Staats-olie werd derde na 27.86 seconden.

De Centrale Bank deed niet mee aan het estafettenummer.

Overall uitslagen zwemmen: 1.Tele-sur 175 pnt; 2.SLM 140 pnt; 3.SZF 137 pnt; 4.EBS 81 pnt; 5.Staatsolie 78 pnt; 6.SWM 70 pnt; 7.CBvS 62 pnt; 8. Korps Politie Suriname (KPS) 30 pnt.