Winkeliers wensen deel voedselpakkettenproject

De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) voelt zich overgeslagen door de regering als het aankomt op de verkoop van voedselpakketten aan minder draagkrachtige burgers. Rudi Balak, voorzitter van de VSW zegt in gesprek met De West, dat de regering de winkeliers helemaal niet heeft gekend in dit project en daarentegen als concurrent optreedt. De voedselpakketten worden door de overheid tegen een gereduceerd tarief verkocht. Het pakket bevat 18 verschillende producten, waaronder ook kip en rijst. Balak geeft aan dat mensen tegenwoordig niet meer naar de winkel stappen om basisgoederen te kopen, omdat deze allemaal samengevoegd zijn in het voedselpakket. Zo een pakket heeft een waarde van SRD 200 en wordt door de overheid verkocht voor SRD 50 en door andere organisaties voor SRD 100. “Er moet sprake zijn van eerlijke concurrentie. Als iemand in de buurt van mijn winkel voedselpakketten verkoopt, kiest de consument eerder daarvoor” benadrukt de VSW- voorzitter. Hij vindt dat de regering een monopoliebeleid voert door de voedselpakketten te verstrekken via het ministerie van Sociale Zaken en Huisvesting.

Naast de overheid verkopen ook de CLO en andere organisaties voedselpakketten. Ook de NDP verkoopt voedselpakketten via haar ressortleiders. Desondanks lukt het velen niet om een pakket te kopen. Balak zegt dat met het betrekken van alle winkeliers dit probleem tot het verleden kan behoren. Hij stelt voor dat de regering de voedselpakketten niet centraal verstrekt maar in samenwerking met de winkeliers. De VSW- voorzitter is van mening dat de regering hierdoor ook de winkeliers tegemoet komt. Volgens hem zullen consumenten bij het kopen van zo een pakket, ook andere producten kopen. Echter benadrukt hij dat de pakketten wel zelf aangeleverd dienen te worden door de overheid. Ophalen van voedselpakketten door winkeliers zal tot gevolg hebben dat winkeliers hun benzinekosten zullen incalculeren in de prijzen van de voedselpakketten.

Balak vertelt dat met de economische situatie in ons land het heel moeilijk is geworden voor de winkeliers. Hij zegt dat de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang sinds zijn aantreden nog steeds geen gesprek heeft gehad met de VSW. De vereniging spreekt de hoopt uit dat de regering maatregelen treft om de winkeliers verder te beschermen en te redden.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles